Misterija zbunila naučnike: Jesu li vanzemaljci uzrok ovom fenomenu?

Radiosarajevo.ba
Misterija zbunila naučnike: Jesu li vanzemaljci uzrok ovom fenomenu?
FOTO: Screenshot / Ilustracija
Nešto blokira pogled na staru zvijezdu unutar Mliječne staze, možda je riječ o svemirskoj prašini, a možda i o vanzemaljskoj megagrađevini...

Stara zvijezda unutar Mliječne staze potaknula je istraživanje neba nakon što su zbunjeni astronomi primijetili kao da nešto blokira pogled na nju.

Kako pišu mnogobrojni svjetski mediji, moguće je nekoliko objašnjenja ovog fenomena, od vanzemaljske megagrađevine do svemirske prašine.

Neobično treperenje zvijezde VVV-WIT-07 zbunjuje naučnike od kada ga je otkrio tim astronoma 2012. godine.

Istraživači su posmatrali zvijezdu putem teleskopa VISTA u Čileu primijetivši da zatamnjuje tokom 11 dana, nakon čega je gotovo nestala tokom sljedećih mjeseci.

Misteriozno prigušivanje svjetla zvijezde sugerira da bi ga mogao blokirati neki objekt, no astronomi su zbunjenim tajanstvenim fenomenom budući da ne znaju kako objasniti uzrok prividne pomrčine.

“Mora biti više od milion kilometara široko i jako gusto da bi moglo blokirati toliko zvjezdanog svjetla”, rekao je za Scientific American astrofizičar Eric Mamajek.

I dok je efekat treperanja uočen na zvijezdi VVV-WIT-07 mogao biti uzrokovan nekom vrstom nakupine svemirske prašine, još uvijek ništa nije isključeno.

Astronomi će nastaviti s posmatranjem tog nebeskog objekta u nadi da će prikupiti više informacija o njemu i misterioznom objektu koji blokira njegovo svjetlo...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije