Najave / Microsoft uvodi promjene: Uskoro ćemo računare moći kontrolirati pogledom

06. 08. 2017. u 15:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Microsoft bi, nakon dugo vremena, mogao uvesti veliku promjenu u funkcioniranje svojih operativnih sistema, te je tako predstavljena opcija Isider preview build, verzija Windowsa 10 u kojoj ćemo računar moći kontrolirati pogledom.

Naravno, za korištenje ove opcije bit će neophodna kompatibilna "eye tracking" tehnologija, to jeste hardware kompanije Tobii pomoću kojeg Microsoft na Windows 10 planira donije opciju praćenja pokreta očiju, prenosi Zimo.

Ova opcija će korisnicima omogućiti da svoje sisteme kontrolišu bez klasične upotrebe tastature i miša, a alternativne metode unosa uključuju pogled na slova i brojke na ekranu ili pogled na aplikacije, što omogućuje njihovo pokretanje.

Korisnici bi tako uskoro mogli jednostavnim gledanjem u specifične dijelove ekrana kontrolirati računar ili čak pisati po ekranu kao da pišu po tastaturi.

Ova će opcija posebno biti korisna ljudima koji imaju problema s motorikom pa bi računare mogla učiniti dostupnim i osobama s različitim tipovima invaliditeta koji nemaju sposobnost kontrolisanja operativnog sistema. Funkcija je trenutno dostupna u beti operativnog sustava, a u ovom trenutku joj mogu pristupiti samo beta testeri, odnosno tzv. insideri.

NEMA KOMENTARA