Microsoft odlučio ugasiti Paint

Radiosarajevo.ba
Microsoft odlučio ugasiti Paint
Novi update Microsoftovog Windowsa donosi nove značajke, no jedna, koja je bila sastavni dio ovog programa 32 godine, odlazi u "penziju".

U pitanju je Microsoft Paint, objavljen 1985. godine uz prvu verziju Windowsa 1.0. Korišten je kao jedan od prvih uređivača fotografija i grafikona. Sve do 1998. godine mogao je spašavati fajlove samo u BMP i PCX formate, a tek je poslije prešao i na JPEG.

Uz nadogradnju Windowsa 10 iz aprila ove godine, Microsoft je predstavio novi Paint 3D, instaliran uz onaj tradicionalni. On je uz mogućnosti crtanja, uređivanja i dizajniranja, donio i opcije za kreiranje trodimenzionalnih slika, što ipak nije spriječilo korisnike da se pobune. 

Smatrali su kako je Paint izgubio prvobitni smisao, a to je jednostavna obrada fotografija, brzinsko rezanje i drugim mogućnostima, ruku na srce, skromnog programa.

ms_paint_prsc_1.jpg - undefined

Izgled MS Painta u Windowsu 3.11

A sada je Microsoft objavio kako će uz  Outlook Express, Reader App i Reading list, Microsoft Paint biti ukinut, piše Guardian.

Kada će Paint biti poptuno uklonjen iz Windowsa, još nije poznato, ali to će sigurno biti još jedan trenutak u Microsoft historiji koji ćemo pamtiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije