Mark Zuckerburg odbacuje navode da špijunira korisnike preko mikrofona

Radiosarajevo.ba
Mark Zuckerburg odbacuje navode da špijunira korisnike preko mikrofona
EPA / Mark Zuckerberg
Dugo vremena kruži popularna teorija zavjere, o tome da Facebook koristi mikrofone na telefonima kako bi špijunirao svoje korisnike.

Navodno, bazirano na ovome, kompanija može korisnicima da isporučuje ciljane reklame koje se fokusiraju na ono za šta je korisnik zainteresovan u tom trenutku.

Facebook je i ranije odbacivao ovakve navode, ali se ovo pitanje sada pokrenulo i tokom svjedočenja Marka Zuckerburga pred američkim Kongresom.

Zuckerberg je postavljeno pitanje koje se tiče ciljanog reklamiranja, kao i da li je ono bazirano na audio informacijama koje su dobijene preko mobilnih uređaja korisnika. Zuckerberg je jasno stavio do znanja da ovo nije praksa Facebooka.

Zuckerberg je potom istakao da se zvuk snima samo kada korisnici upotrebljavaju aplikaciju za snimanje videa kako bi se on kačio na Facebook.

"Mi dozvoljavamo korisnicima da kreiraju video klipove na svojim uređajima i podijele ih. Taj video ima i zvuk. Ono što mi radimo, jeste da omogućavamo da snimljeni video ima i zvuk, čime naš servis činimo boljim. To je prilično jasno", istakao je Zuckerberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije