Margita je dečak: Danas bi Magi Stefanović imala 57 godina

Radiosarajevo.ba
Margita je dečak: Danas bi Magi Stefanović imala 57 godina

Margita Stefanović Magi rođena je u Beogradu na današnji dan 1959. godine kao kćerka jedinica poznatog srbijanskog pozorišnog i TV režisera Slavoljuba Stefanovića-Ravassija i Desanke Nikolić. Nakon završene osnovne škole, Margita upisuje Srednju muzičku školu "Josip Slavenski", gdje maturira kao najtalentiranija pijanistica u klasi zajedno s Ivom Pogorelićem, s kojim uzima privatne časove kod ruskog profesora Timikina.

"Margita je dečak" - glasio je jedan od prvih beogradskih grafita, koji je bio napisan na zgradi u kojoj je živjela i odrastala jedna od najznačajnijih muzičarki u historiji jugoslavenskog rock'n'rolla - Margita Stefanović Magi. 

Nakon mature dobiva ponudu za nastavak školovanja u Moskvi na prestižnom konzervatoriju, koju naposlijetku odbija zbog porodičnih razloga - njenoj majci se nije sviđala ideja da je pusti samu u Moskvu u tim godinama. Umjesto toga, Margita upisuje Arhitektonski fakultet u Beogradu, te nastavlja svirati klavir, povremeno učestvujući u raznim turnejama s brojnim manjim orkestrima.

Diplomirajući arhitekturu 1982. godine, zajedno sa svojim tadašnjim momkom Srđanom Vejvodom, počinje se zanimati za beogradsku underground muzičku scenu, te kreće u potpuno drukčijem smjeru.

U proljeće 1982. godine, Margita preko svog rođaka Gagija Mihajlovića upoznaje Milana Mladenovića, a ubrzo nakon toga, na jednoj od proba tadašnjeg Milanovog benda Katarina II biva pozvana u bend, da bi, nakon povratka s tromjesečnog putovanja Južnom Amerikom, odlučila prihvatiti ponudu.

Bila je članica benda Katarina II sve do kraja 1994. godine, a u tom je periodu učestvovala u stvaranju albuma mnogih jugoslavenskih bendova, kao što su Karlowy VaryElvis J. Kurtović & His Meteors,Van GoghBabe, itd.

Komponirala je muziku za brojne filmove: Prvi put s ocem na jutrenjeVera HofmanovaPovratak Vuka AlimpićaPlavi plavi, kao i teatarske produkcije Klasni neprijatelj i Tri sestre, a 1985. godine glumila je ulogu Dragane u filmu Tajvanska kanasta reditelja Gorana Markovića.

Nakon Milanove smrti i raspada Ekatarine Velike (promjena imena iz Katarina II), Magi se nastavila baviti muzikom. 1994 i 1995. svirala je u bendu Kurajberi, koji je okupljao svojevremeno neke od najpoznatijih beogradskih muzičara fokusirajući se pritom na nastupe u raznim klubovima.

Godine 1995. zajedno s grupom mladih beogradskih muzičara formira bend EQV, te objavljuju album pod nazivom Ti si sav moj bol inspiriran poznatom pjesmom Ekatarine Velike, koji je objavila austrijska muzička kuća Coop Arts & Crafts Unlimited.

U oktobru iste godine, EQV nastupa na Tactic Festivalu u Beču, a Margita nastavlja sudjelovati u radu brojnih srbijanskih bendova, a gostuje na albumima bendova GlisersZion banda i Direktori.

Također, nastupa i na nekoliko unplugged koncerata Električnog orgazma 1996. godine, od kojih je jedan snimljen i objavljen iste godine na radiju B92 pod nazivom Živo i akustično. Istovremeno je bila uključena u neke od važnijih muzičkih projekata poput S one strane duge i Pesme iznad Istoka i Zapada.

U toku 1996. godine, Margita se učlanjuje u Ars Antibari klub pisaca iz Bara, koji su objavili nekoliko njezinih priča u dvije knjige: Izgleda da će Jugo i Da li da ti kažem ko te je ubio, Gea?.

Godine 2002. komponira muziku za teatarsku predstavu Kaput mrtvog čoveka u režiji Hajdane Baletić, za koju se naposlijetku ispostaviti da je bila upravo njezin posljednji rad povezan s muzikom.

Margita Stefanović bila je posljednja članica grupe EKV koja je preminula 18. septembra 2002. godine u 43. godini života u beogradskoj Bolnici za infektivne bolesti, u kojoj je boravila od augusta iste godine.

"U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim oblastima umetnosti i života.'' (Margita Stefanović u intervjuu za NIN)

Vezano:

Poslušajte pjesmu o Margiti Stefanović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije