Majka na YouTube Kids pronašla uputstva djeci za samoubistvo

Radiosarajevo.ba
Majka na YouTube Kids pronašla uputstva djeci za samoubistvo
Foto: Unsplash / Ilustracija

Većina roditelja osjeća se prilično sigurno kada dozvoli svojoj djeci da gledaju kanal za djecu, YouTube Kids.

No, zabrinjavajući videozapisi na koje su nedavno naišle neke mame, ukazuju na to da taj kanal zna sadržajno biti opasan za mlade uzraste, piše CNN.

Tako je Free Hess, majka iz Floride, na YouTube Kids pronašla video sadržaje koji djeci daju upute o tome kako počiniti samoubistvo.

Hess je prvi puta takav videozapis vidjela još u julu prošle godine jer ju je jedna druga mama upozorila da je naišla na takav sadržaj kada je gledala crtiće sa svojim sinom na YouTube Kids.

Usred jednog crtića, bila je ubačena video snimka čovjeka u sunčanim naočalama koji je djeci govorio kako da prerežu zapešća.

Pedijatrica Free Hess odmah je prijavila taj videozapis i zatražila da ga se ukloni s kanala YouTube Kids. Rekla je kako je vodstvu te video platforme trebalo sedam dana da uklone opasan sadržaj.

Ovog je mjeseca ponovno naišla na sličan videozapis, sada na YouTubeu. Prijavila ga je ali uposlenicima te platforme opet je trebalo nekoliko dana da maknu taj sadržaj.

„Užasno sam ljuta, tužna i frustrirana“, rekla je Hess za CNN.

Dodala je da s obzirom na to da je pedijatrica, u prilici je vidjeti kako sve više i više djece dolazi s povredama zbog samopovrijeđivanja ili zbog pokušaja samoubistva.

„Nema sumnje da tome doprinose i društveni mediji“, naglasila je.

No, tu ova tragična priča ne prestaje.

Hess je ispričala kako je nakon ova dva slučaja išla detaljnije istraživati kanal YouTube Kids i da je uočila nešto zastrašujuće. Naime, ne samo da je pronašla videozapise koji potiču na samoubistvo, nego i snimke koje veličaju seksualno iskorištavanje i zlostavljanje, trgovinu ljudima, kupovinu oružja i porodično nasilje.

Pronašla je čak jedan video zapis, baziran na popularnoj igrici Minecraft, koji je prikazivao masovnu pucnjavu u školi.

Mada je istina da sada kanal YouTube Kids brže povlači štetan sadržaj od YouTube kanala, Hess smatra da je to ipak presporo jer takav sadržaj sigurno škodi djeci i prije nego što ga neko prijavi.

„Kada neko to prijavi, već je kasno jer su ga mnoga djeca već vidjela“, rekla je i pritom pozvala sve roditelje da bolje prate što njihova djeca gledaju na malim ekranima i da se udruže te skupno reagiraju ako primijete ovako opasan sadržaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije