Legla pedofilije i prostitucije: Roditelji, ovo su opasne aplikacije za vašu djecu

Radiosarajevo.ba
Legla pedofilije i prostitucije: Roditelji, ovo su opasne aplikacije za vašu djecu
Djeca danas sve češće imaju vlastiti pametni telefon - roditeljima je daleko jednostavnije doći u kontakt s njima, mogu uvijek znati gdje im se dijete nalazi...

No korištenje takva uređaja u tako ranoj dobi može biti mač s dvije oštrice. Djeca, naime, mogu na svoje uređaje instalirati aplikacije koje su se pokazale kao leglo pedofilije, prostitucije i sličnih kriminalnih aktivnosti, piše Index.hr.

Ovo je pet najopasnijih:

Kik Messenger

Vrlo popularna aplikacija među mlađom populacijom omogućava slanje anonimnih poruka, kao i dodatno skrivanje korisnika iza izmišljenih identiteta. Na prvu možda djeluje kao recept za nedužnu zabavu i zezanje s prijateljima, u praksi se može pokazati vrlo opasnom. Iza takvih anonimnih poruka mogu se skrivati odrasle osobe vrlo upitnih namjera prema maloljetnoj djeci.

Seeking Arrangement

Lako dobavljiva aplikacija putem Google Playa i Appstorea nominalno je namijenjena upoznavanju i traženju ljudi sličnih interesa. No iza ovako neutralne definicije krije se nasljednik aplikacije carrotdating, koja je izbrisana iz portfelja dvije spomenute trgovine jer je posredovala u prostituciji.

Yik Yak

Možda i najopasnija od aplikacija na listi, Yik Yak ne pruža nikakvo filtriranje poruka prilikom dopisivanja. Sve što je napisano može vidjeti bilo koji drugi korisnik Yik Yaka koji se nalazi u blizini osobe od koje objava potječe. A tko se u blizini nalazi i kakve su mu namjere, roditelj djeteta može samo nagađati.

Whisper

Ova aplikacija za upoznavanje temelji se na mogućnosti da njeni korisnici objavljuju svoje skrivene želje, namjere ili razmišljanja. Ukoliko se nađe netko sličnih pogleda sva je prilika da će uslijediti upoznavanje dvije srodne duše. Mana aplikacije je što otkriva lokaciju korisnika, pa netko loših namjera može putem poruka izmanipulirati dijete i potom ga lako pronaći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije