Legendarni Commodore 64 slavi 35 godina postojanja

Radiosarajevo.ba
Legendarni Commodore 64 slavi 35 godina postojanja
Oni koji su imali sreću da odrastaju u 1980-tim godinama, vjerovatno se i dan danas sjećaju kada su u kućama imali prvi računar - Commodore 64. P

Prema podacima dostupnim na Wikipediji, Commodore 64 najprodavaniji je kućni računar svih vremena.

Debitirao je u augustu 1982. godine, a tokom 1980-tih dominirao je tržištem računara.

Bio je izuzetno kvalitetan i većini ljudi pristupačan računar. Uspio je zadržati pažnju kupaca punih 10 godina. U današnja vremena savremenih računara, mnogi koriste emulatore kako bi svoje omiljene igrice sa Commodorea 64 igrali.

Iako su na tržištu bili prisutni Apple, ZX Spectrum, Atari, ipak Commodore 64 imao je “ono nešto”.  Neki korisnici imali su priliku upoznati i raditi na nešto jačoj verziji Commodore 128.

Commodore 64 bi se spajao sa RF kablom na televiziju, a imao je i popularni kasetofon, u koji bi se ubacila kaseta, potom bi se šrafcigerom “štelovala” glava kasetofona da bi se pokrenula igrica.

Rijetko ko je imao priliku kupiti original igricu, a većina je nabavljala na buvljim pijacama od pirata, TDK-ove kasete na kojima bi bili snimljeni mnogi naslovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije