Kozmički novogodišnji poklon: Spektakl na noćnom nebu 21. decembra

Radiosarajevo.ba
Kozmički novogodišnji poklon: Spektakl na noćnom nebu 21. decembra
Foto: Arhiv / Ilustracija

Priroda i svemir ove će nas godine počastiti priličnim spektaklom na nebu na dan zimskog solsticija (najkraći dan u godini), kada ćemo imati i pun Mjesec te kišu meteora.

Pun Mjesec koji nam dolazi naziva se Hladni Mjesec ili Mjesec duge noći, s obzirom na to da će biti "pun" u najdužoj noći u godini. 

Bit će ovo lijep novogodišnji poklon prirode, jer će se dva događaja sljedeći put "poklopiti" 2094. godine, piše Forbes.

Također, u noći 21. decembra vidjet ćemo Merkur i Jupiter u konjunkciji, a vidjet ćemo i meteorsku kišu Ursida. 

Na dan zimskog solsticija Sjeverni je pol najudaljeniji od Sunca, a južni je najpriklonjeniji suncu. Sunčeve zrake okomite su na južnu ili Jarčevu obratnicu – zamišljenu kružnicu koja se nalazi 23°27´ južne geografske širine. Južna polutka toga dana najviše je obasjana i svim ljudima na toj je polutki dan najdulji, a noć najkraća u godini. Suprotno tome, sjeverna će polutka toga dana imati najkraći dan i najdulju noć. Ono što nakon zimskog suncostaja primjećujemo jest da se sunce počinje "dizati". To je, dakako, prividno gibanje Sunca. Naime, kako Zemlja nastavlja svoj put oko Sunca sjeverna mu se polutka sada sve više priklanja, a ono ju počinje sve više obasjavati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije