Ako imate iPhone: Važni savjeti koji će vam koristiti i olakšati njegovu upotrebu

Radiosarajevo.ba
Ako imate iPhone: Važni savjeti koji će vam koristiti i olakšati njegovu upotrebu
FOTO: AA / Iphone
S verzijom iOS-a koja je predstavljena prošle godine Apple je donio neke novitete koji su zbunili dio korisnika

Apple svake godine predstavlja novu verziju operativnog sistema za svoje uređaje koja donosi poboljšanja i nove opcije, no nisu uvijek svi korisnici zadovoljni s takvim promjenama, a neki noviteti koje je ova kompanija predstavila u posljednjoj verziji iOS-a koja je dostupna od septembra prošle godine poput nemogućnosti isključenja Bluetootha jednim dodirom prsta ili nestanka Night shifta.

Umjesto, kao ranije, aktiviranja ili deaktiviranja nekih opcija s jednim dodirom prsta po ekranu, sada se te opcije trebaju promijeniti u samim postavkama.

Aktiviranje Night Shifta

Ovo je vrlo popularna opcija koja automatski prilagođava boje zaslona na topliji dio spektra kako bi prikaz bio prikladniji za oči. S posljednjom verzijom iOS-a mogućnost aktiviranja Night Shifta nestala je s direktnog popisa brzih opcija (kada prstom prijeđemo s donjeg dijela ekrana prema gore) gdje je bila smještena u prošloj verziji – osim putem opcije Postavke, Night shiftu se i dalje može pristupiti putem brzih opcija tako da se malo duže drži prst na opciji svjetline ekrana pa će se otvoriti novi ekran s opcijama svjetline, Night Shifta i True Tonea.

Isključite mogućnost aplikacijama da vam traže ocjenu

Jedna od stvari koja često iritira korisnike jest zahtjev za ocjenu aplikacija – ova se mogućnost jednostavno može isključiti tako da idete na Postavke/iTunes i App Store i pri dnu ekrana isključite opciju ocjene i osvrte unutar aplikacije.

Aktivacija opcije automatskog prilagođavanja svjetline

U posljednjoj verziji iOS-a pomaknuta je i ova opcija pa ako je želite uključiti ili isključiti potrebno je ići na Postavke/Općenito/Pristupačnost/Podešavanje zaslona i tu se nalazi opcija auto svjetline.

Opcija koja je korisnike vjerojatno najviše zasmetala na novom iOS-u jest automatsko aktiviranje Bluetootha ili WiFija svaki put kada bi pokrenuli telefon ili isključili mod bez mreže. Naime, iako bi isključili Bluetooth na traci brzog izbornika, ova mreža ponovo bi se naknadno sama uključila, bez da je korisnici sami aktiviraju.

Ovaj problem riješit ćete isključivanjem Bluetootha (i WiFija kome ne treba ova bežična mreža) u glavnom izborniku. Idite na Postavke/Bluetooth (ili WiFi) i tu isključite ove mreže tako da ne morate isključivati svaki dan u brzom izborniku.

Isključivanje automatske reprodukcije videozapisa u App Storeu

Za isključivanje ove opcije potrebno je ići u Postavke/iTunes i App Store i tu kliknuti na isključi pod opcijom auto reprodukcije videozapisa.

Promjene screenshota

U novom iOS-u Apple je promijenio i način uređivanja screenshotova. Nakon što snimite prikaz zaslona u donjem lijevom uglu pojavit će se snimak zaslona i dodirom prsta po njoj moći ćete odmah urediti tu sliku – npr. možete je odmah "odrezati" kako bi se vidjela samo slika, a ne i cijeli prikaz ekrana.

Pročitajte još:  Pet trikova za iPhone koji će vas oduševiti

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije