Korisnici iznenađeni: Facebook pao pa slučajno otkrio šta rade s našim fotkama

Radiosarajevo.ba
Korisnici iznenađeni: Facebook pao pa slučajno otkrio šta rade s našim fotkama
Foto: EPA-EFE / Facebook

Tokom masovnog pada Facebooka, Instagrama i WhatsAppa korisnici su imali problema pri slanju i učitavanju medijskog sadržaja, a neki su primijetili jedan, kako navode, "jeziv" detalj.

Nakon nekoliko sati proradili Facebook, WhatsApp i Instagram

Naime, iako nisu mogli vidjeti fotografije na Facebooku, mogli su vidjeti tagove koji opisuju što se nalazi na fotografijama.

Poznato je da Facebook koristi umjetnu inteligenciju kako bi identificirao objekte i osobe na fotografijama i automatski im dodaje tag, no neke ljude je ovaj detalj ipak prilično uznemirio.

"Pali" Instagram i Facebook: Korisnici širom svijeta ne mogu učitati fotografije

Iz Facebooka navode da je primarni razlog korištenja tagova na ovaj način olakšavanje korištenja ove društvene mreže osobama koje imaju problema s vidom, no nije poznato koriste li ove podatke u svrhu oglašavanja. Ovakav način tagiranja fotografija otkriva puno osobnih podataka o korisnicima: koji su im hobiji, imaju li ljubimce, nose li naočale, imaju li bradu i slično. To mogu biti informacije koje korisnici ne žele podijeliti.

Sudeći po reakcijama ekipe na Twitteru, čini se da mnogi nisu znali da Facebook analizira slike na taj način.

"Ne spominjemo da se neke fotke ne učitavaju, ali da su na njima tagovi za prepoznavanje objekata? Pomalo jezivo."

"Nema slika, ali tagovi su tu. Nije to novost, ali je jezivo. Objavila sam screenshot nečijeg profila, ovi su opisi jako točni."

"Facebook iz nekog razloga ne učitava fotke kako treba, ali umjesto toga sad znam kakve informacije imaju o tim slikama."

"Danas su pokazali kako Facebook automatski na naše fotografije i storyje dodaje dodatne informacije o tome što se nalazi na njima. Pretpostavljam da to rade kako bi pomogli oglašivačima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije