Kontroverzna nadogradnja mnoge zabrinula: Kako spasiti poruke na WhatsAppu

Radiosarajevo.ba
Kontroverzna nadogradnja mnoge zabrinula: Kako spasiti poruke na WhatsAppu
Pixabay / Ilustracija
Najava kontoaverzne nadogradnje aplikacije WhatsApp zabrinula je brojne korisnike jer bi mogli ostati bez velikog broja poruka, fotografija i videa koje su sačuvali, no još imaju dva mjeseca da spriječe gubitak brojnih uspomena.

Naime, WhatsApp će uskoro mijenjati način na koji funkcionira sadržaj koji ste spremili u oblaku kao sigurnosnu kopiju. Dosad se mogla napraviti sigurnosna kopija svega na Google Disk servisu za spremanje podataka, no Google je odlučio da će se i dalje moći sve spremati kod njih, ali sada vam više neće te podatke uzimati u podatkovni limit koji smijete spremiti kod njih. 

No upravo zbog toga će WhatsApp brisati dio starijeg sadržaja i ako niste više od godinu dana napravili sigurnosnu kopiju, mogli bi ostati bez tih podataka na Googleovu Disku jer će ih automatski brisati. To znači da bi podaci iz WhatsAppa za koje ste mislili da su sigurni mogli ispariti. No to neće značiti da će se poruke brisati iz same aplikacije ili vašeg telefona, već iz kopije koja je kod Googlea. Međutim, moguće je da velik dio korisnika neće vidjeti obavijest te bi mogli ostati bez vrijednih podataka ako ih nisu ranije sačuvali. 

Iz tog razloga, Google upozorava korisnike da će ova promjena na snagu stupiti 12. novembar i da svi ručno naprave novu sigurnosnu kopiju ako to već nisu. 

Ako imate Android telefon, onda imate i Googleov račun te vrlo vjerovatno i aplikaciju Google Disk. To možete instalirati i na iOS uređaj. Sigurnosne kopije podataka s uređaja uvijek je najbolje raditi kad ste na Wi-Fi mreži, stoga je uključite kako ne bi trošili mobilne podatke. 

Otvaranjem WhatsAppa ući ćete u izbornik, a potom u chatove, gdje se nalazi opcija za sigurnosnu kopiju razgovora (chat backup). Ovdje možete pri vrhu ekrana vidjeti kad ste posljednji put napravili backup te kliknuti da se izradi sigurnosna kopija odmah.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije