Kinezi u robotskom fudbalu pobijedili Nijemce 1:0

Anadolija
Kinezi u robotskom fudbalu pobijedili Nijemce 1:0
Foto: AA / Kineska fudbalska ekipa robota

Kineska fudbalska ekipa robota dvostruki je svjetski prvak i glavna atrakcija Globalnog tehnološkog foruma koji se održava u švicarskom Cirihu.

Riječ je o timu sa kineskog Univerziteta u Zhejiangu koji je osvojio posljednja dva RoboCupa koji od 1997. godine slovi za najvažniju smotru sve popularnijih fudbalera-robota.

Zheyuan Haung je kazao kako je njegov tim stručnjaka sa kineskog univerziteta samostalno sastavio fudbalski tim za koji je bilo potrebno mnogo znanja iz oblasti vještačke inteligencije, robotike, elektronike i drugih tehnoloških grana.

On je istakao da je zahtjevni program zaslužan za kretanje i manevrisanje robota na zelenom terenu.

“Evo pokazat ćemo vam primjer igre tri na tri u kojoj plavi roboti napadaju, a žuti brane gol“, kazao je Haung i pojasnio da roboti lopticu prate pomoću kamera, a da im se posredstvom računara mogu davati komande kretanja.

Na upit da komentira dominaciju njegove ekipe na takmičenjima, Huang je kazao da je konkurencija sve veća i da su ovogodišnji RoboCup osvojili minimalnom pobjedom od 1:0 nad njemačkom ekipom, a da su na takmičenju učestvovale ekipe iz 40 država.

Forum u Cirihu organizirala je kompanija Huawei kao platformu za promociju nove mobilne mreže 5G, a Huang je kazao da je u tehnologiji sve povezano i da su mobilne mreže važne i za razvoj autonomnih sistema i robota.

“Mobilna mreža je izuzetno važna za robote koji uključuju autonomne sisteme i vještačku inteligenciju. Za njihov rad je najvažnije da imaju stabilnu i brzu internet konekciju, a mreža 5G to svakako jeste“, zaključio je Huang.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije