"iPal" / Kineski robot-učitelj čuva najmanju djecu

15. 06. 2018. u 16:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Robot veličine djeteta koji govori kineski i engleski, podučava matematiku, priča šale i predlaže igre predstavljen je nedavno u Šangaju a zamišljen je kao pratnja najmanjoj djeci koja se nemaju s kim igrati.

"iPal", visok poput petogodišnjaka, pokreće se na kotačima, ima pokretljive ruke, na prsima mu je velik zaslon-tablet a pokretljive oči su opremljene tehnologijom za prepoznavanje lica. 

"Robot je zamišljen kao društvo djeci", rekao je Tingyu Huang, suosnivač AvatarMind Robot Technologyja, razvojne firme koja je osnovana prije četiri godine a sjedište joj je u Nankingu, na istoku Kine.

"Kada dijete vidi našeg robota odmah ga prihvaća kao prijatelja, drugo dijete u porodici", rekao je.

Robot je bijele boje s ružičastim ili plavim obrubom, po izboru, a roditeljima može omogućiti da razgovaraju s djetetom i da ga nadziru zahvaljujući senzorima pomoću kojih sluša i promatra okolinu.

Cijena mu je oko 1.200 eura, a luksuzni model s većim zaslonom i baterijom produljenog vijeka trajanja dostiže i 1.720 eura.

AvatarMind ima u planu proizvesti robota koji će praviti društvo i starijima, podsjećati ih na uzimanje lijekova i nazvati bolnicu u slučaju potrebe.

Ipak, "mislim da roboti ne mogu biti zamjena za roditelje i profesore", istaknuo je Huang. "No iPal im može pomoći u poslu".

Tagovi: Kina robot djeca

NEMA KOMENTARA