Uspomene / Još je mlad: Sretan rođendan, Walkmane!

01. 07. 2018. u 14:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Sonyjev Walkman 1. jula ove godine puni 39 godina. Te, sad već davne, 1979. godine bio je prvi uređaj koji je širokim potrošačkim masama omogućio slušanje muzike po vlastitom izboru u pokretu. Dotad je, naime, jedini praktičan način konzumacije muzike na taj način bio - prenosni radio.

Prvi Walkman imao je dva ulaza za slušalice te dugme kojim ste mogli stišati reprodukciju kako bi dvoje ljudi koji su ga zajednički koristili mogli razgovarati bez ometanja. U Sonyju su to uveli jer su bili zabrinuti kako bi se to što sami slušate muziku moglo smatrati nepristojnim.

Walkmanu se pripisuje nastanak kulture korištenja slušalica za slušanje muzike u pokretu. Kako se ne bi pomislilo da je riječ o pomagalu za sluh, u Sonyju su angažirali mlade ljude da ga promoviraju po ulicama Tokija.

Odlučili su se za slušalice iz interesantnog razloga - tražio ih je tadašnji Sonyjev dopredsjednik Masaru Ibuka, koji je želio u miru slušati opere tokom poslovnih letova. Izradili su ga inženjeri Nobutoši Kiraha i Kozo Osohne, a bazirali su ga na Sonyjevom diktafonu Pressman namijenjenog novinarima.

Bio je apsolutni hit među tinejdžerima sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Slično kao danas s mobitelima, bilo je pitanje prestiža imati walkman. 

Popularnost mu je opala s pojavom prenosnih CD playera, a još i više s usponom MP3 playera, kao i pojavom iPoda i pametnih telefona. Japanski proizvođač Sony je 2010. godine zaustavio proizvodnju i distribuciju kasetašu Walkmanu, da bi danas mogli kupiti digitalnu verziju.

 Još je mlad ovaj Walkman, tek mu je 39 godina i daleko je dospio.

NEMA KOMENTARA