Izum budućnosti: Razvili mobitel koji funkcionira bez baterije

Radiosarajevo.ba
Izum budućnosti: Razvili mobitel koji funkcionira bez baterije
/ Arhiv Radiosarajevo.ba
Nauka konstantno napreduje i revolucionarna otkrića postala su svakodnevica. No, nakon što je objavljeno da bi se uskoro mogao pojaviti mobilni telefon koji ne koristi bateriju, interesovanje javnosti je usmjereno ka Univerzitetu u Washingtonu.

Naime, svima je poznato da novi pametni telefoni zahtijevaju veliku količinu energije, no naučnici iz Washingtona su pokazali da bismo se u budućnosti mogli riješiti vezanosti za baterije, kao izvora energije, piše IFLScience.

Novi uređaj, koji se još uvijek nalazi u početnoj fazi istraživanja, koristio bi tehnologiju povratnog signala, te bi radiotalase koji se kreću oko nas pretvarao u energiju za pokretanje mobilnog telefona.

Naučnici tim iz Washingtona uspio je do sada demonstrirati glasovni poziv od telefona bez baterija do smartphonea s Androidom.

"Pretvaranje analognog ljudskog govora u digitalni signal zahtijeva trošenje velike količine energije. Ako možete da komunicirate korištenjem analogne tehnologije itekako ćete uštediti", kazao je Vamsi Talla, jedan od izumitelja ovog uređaja.

U ovim trenucima tim radi na poboljšanju kvaliteta u odvijanju poziva i izum trenutno funkcionira poput walky-talkya, pa morate da pritisnete dugme da biste se prebacili s govora na slušanje i obrnuto, a planiraju uvesti i e-ink displej koji bi omogućio slanje poruka. Ipak, da bismo vidjeli da li će ovaj izum zaživjeti u stvarnosti morat ćemo sačekati još neko vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije