Iznenađenje iz Microsofta: Preklopni Android mobitel s dva ekrana

Radiosarajevo.ba
Iznenađenje iz Microsofta: Preklopni Android mobitel s dva ekrana
Foto: Microsoft / Preklopni Android mobitel s dva ekrana

Microsoft je najavio da će njihov novi mobitel biti preklopni jer će imati dva ekrana, piše portal Unilad. Ovim mobitelom, američki tehnološki div je napravio još jedan presedan.

Mobitel će se početi prodavati sljedeće godine. 

Šef odjela za proizvode u Microsoftu Panos Panay tvrdi da nije riječ o konvencionalnom mobitelu ili nešto što je ranije viđeno.

"Ne možete pogriješiti kada koristite ovaj uređaj. Ekran se prostire na cijeloj njegovoj površini. Zbog toga možete biti vrlo produktivni kada radite uz pomoć njega. Sa dva ekrana ćete biti još produktivniji", smatra Panay.

Ono što razlikuje ovaj Microsoftov mobitel od Samsunga Galaxy Fold i Huaweia Mate X, koji također imaju dva ekrana, jeste da su ekrani spojeni.

Ekrani veličine 5,6 incha (više od 15 centimetara) se mogu rotirati odnosno preklapati za 360 stepeni. Između ostalog, to znači da se jedan ekran može koristiti za projekciju sadržaja, a drugi kao tastatura osjetljiva na dodir.

Mobitel dizajna je vrlo sličan dizajnu Microsoftovog Neo tableta odnosno laptopa koji će također uskoro biti u prodaji.

Kako navodi Unilad, riječ je o manjem izdanju ovog tableta odnosno laptopa koji je moguće nositi u džepu, ali kojim se može obaviti telefonski poziv ili poslati SMS.

Na dva ekrana bit će moguće istovremeno koristiti dvije različite aplikacije. S obzirom na to da je jedan ekran moguće koristiti kao tastaturu osjetljivu na dodir, mobitel je zgodan za igranje igrica.

Veliko iznenađenje jeste to što je Microsoft odlučio da mobitel koristi Android operativni sistem, a ne svoj operativni sistem Windows. Međutim, Android na ovom uređaju će biti sličan Windowsu 10X koji je instaliran na Microsoftovom Surface Neo.

Nije poznato koliko će baterija ovog mobitela biti izdržljiva i koliko će koštati. Microsoftov novi mobitel je možda i najveće iznenađenje u svijetu tehnologije ove godine, zaključuje portal Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije