IT Girls obilježavaju Međunarodni dan djevojaka u IKT-u

Radiosarajevo.ba
IT Girls obilježavaju Međunarodni dan djevojaka u IKT-u
Foto: IT Girls / Ilustracija

U susret Međunarodnom danu djevojaka u IKT-u, IT Girls, inicijativa podržana od Ujedinjenih nacija u BiH, organizuje online takmičenje za djevojke od 16 do 18 godina, sa ciljem osmišljavanja ideja za mobilne aplikacije koje mogu unaprijediti naše društvo.

Takmičenje je otvoreno za timove od maksimalno četiri učesnice, a ideje su podijeljene u kategorije: 1) Pametno učenje; 2) Kulturološka razmjena; 3) Naša planeta i 4) Inovacije za sve.

"Cilj takmičenja je motivisati djevojke da razmišljaju u smjeru korištenja tehnologije za poboljšanje naše okoline, prihvatajući ideju da tehnologija može unaprijediti društvo, te da treba biti dostupna svima. Timove sa pet najboljih ideja ćemo 26. aprila okupiti na druženju u Sarajevu, a tokom juna djevojke će imati priliku učiti kako razviti mobilne aplikacije koje su zamislile", izjavila je Tanja Madžarević, IT Girls projektna koordinatorica.

Takmičenje, pod sloganom #TehnoMašta, objavljeno je na IT Girls web stranici, gdje je moguće i ispuniti aplikacijski formular. Poziv je otvoren za sve djevojke iz Bosne i Hercegovine, a ideje će se ocjenjivati u skladu sa kategorijama, povezanosti sa Ciljevima održivog razvoja, originalnošću i kreativnošću.

Nakon što završe trening i razviju prototipe, pet najboljih timova će biti u mogućnosti predati svoje aplikacije za takmičenje European Youth Awards, naglašeno je iz IT Girls inicijative.

O Međunarodnom danu djevojaka u IKT-u: Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) obilježava se četvrtog četvrtka u aprilu svake godine, kao inicijativa pokrenuta od strane Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU), koja je specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija za informacijske i komunikacijske tehnologije. Ove godine će se obilježiti 26. aprila 2018. godine.

O IT Girls: IT Girls je incijativa mladih zaposlenika i zaposlenica Ujedinjenih nacija sa ciljem da podstakne djevojčice i djevojke da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT), te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvile interesovanje za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije