Istraživanje svemira: Parker je stigao do Sunca i poslao spektakularnu fotografiju!

Radiosarajevo.ba
Istraživanje svemira: Parker je stigao do Sunca i poslao spektakularnu fotografiju!
Foto: NASA / Animacija - Parker kraj svoje zvijezde

Ljudi nikad nisu bili bliže Suncu!

Parker, solarna sonda, koju je NASA poslala prema Suncu, poslala je spektakularnu fotografiju iz užarenog centra Sunčevog sistema, na kojoj se vidi plin, tj. plazma koja izvire iz naše zvijezde. Svijetla tačka koja se nalazi u pozadini jeste planet Jupiter, a niz tamnih tačaka rezultat je korekcije pozadine prilikom snimanja fotografije.

Sonda je, kada je snimila fotografiju, bila oko 16.9 miliona milja udaljena od površine Sunca.

"Ono što vidimo jeste nešto što čovjek nikad nije prije vidio", kazao je Nour Raouafi, naučnik na projektu Parket. 

Fotografija je snimljena 8. novembra, no tek je jučer stigla do Zemlje.

Nove podatke, sonda je počela slati 7. decembra, a naučnici su već uzbuđeni: "Ne znamo šta ćemo vidjeti, nikad nismo bili bliže Suncu i očekujemo bilježenje novih fenomena. Parker je istraživačka misija i potencijal za nova otkrića je ogroman", izjavio je Raouafi.

NASA je sondu lansirala u augustu ove godine, a naučnici se nadaju da bi se tokom sedmogodišnje misije trebali rasvijetliti misteriji Sunca, poput toga zašto je njegova atmosfera, ili korona, toplija od same površine. Sonda bi trebala proučavati i magnetsko polje zvijezde te solarne vjetrove. Korona je, iz još nepoznatih razloga, mnogo toplija od fotosfere, tj. vidljive površine Sunca. Naučnici već godinama pokušavaju pronaći odgovor na pitanje zašto je to tako.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije