Iphone mobiteli ugroženi: Procurio tajni koban Appleov kod

Radiosarajevo.ba
Iphone mobiteli ugroženi: Procurio tajni koban Appleov kod
Foto: EPA / Ilustracija / Iphone

Niko ne zna otkud je došao, ali povjerljivi kod koji se nalazi u svim Appleovim uređajima, nekako je pronašao svoj put do šire javnosti.

Iako se radi o kodu koji je temelj Appleovih uređaja, stručnjacima za sigurnost i pojedincima koji se bave jailbreakom uređaja, ovaj je kod poznat barem posljednja četri mjeseca.

Radi se o kodu koji sačinjava iBoot odnosno drugu fazu podizanja operativnog sistema na Appleovim uređajima, koja je odgovorna za popravljanje bilo kakvih grešaka koje su se pojavile. Ako ne popravlja ssistem, iBoot provjerava da je program koji je instaliran na uređaj legalan te da je uređaj spreman za korištenje.

Uprvo zbog njegove ključne uloge u pravilnom funkcioniranju uređaja, kod je iznimno dobro zaštićen i zakopan među programskim kodom.

Problem je što, kad ga se jednom dokopaju, dobri poznavatelji, mogu ga iskoristiti za sve ono što Apple zapravo ne želi - instaliranje neslužbenih prilagodbi i verzija operativnog sustava i aplikacija, ali i za uklanjanje svih ograničenja koje Apple ugrađuje na uređaje.

U prijevodu, taj kod postaje ključ za pronalaženje slabih tački u Appleovim uređajima, što ih čini ranjivima na hakerske napade, prenos The register.co.uk.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije