Huawei više ne može zvanično da koristi microSD kartice

Radiosarajevo.ba
Huawei više ne može zvanično da koristi microSD kartice
Foto: N.N. / huawei Nano Memory Card

Efekti Huawei zabrane od strane SAD nastavljaju da rastu, a sada je kineskoj kompaniji zabranjeno da bude član SD Association (grupacije koja odobrava standardizaciju specifikacija za SD i microSD kartice), prenose Nezavisne.

Drugim riječima, Huaweiju više nije dozvoljeno da implementira zvaničnu podršku za SD i microSD kartice u svojim budućim telefonima ili laptopovima.

SD Association je potvrdio da je uklanjanje kompanije Huawei iz grupacije direktna posljedica naređenja američke administracije, što je najnoviji udarac za kinesku kompaniju.

SD i microSD kartice će nastaviti da rade na postojećem Huawei hardveru, ali ne i na budućim kompanijinim proizvodima.

SD Association nije prvi koji je prekinuo saradnju sa kompanijom Huawei, a to su ranije već učinili Google, ARM, Intel, Qualcomm i Broadcom.

Wi-Fi Alliance je takođe privremeno ukinuo članstvo kompanije Huawei u ovoj organizaciji.

Huawei je dobrovoljno napustio JEDEC (koji defijniše RAM specifikacije).

Kao i za neke druge zabrane, Huawei ima rešenje i za problem zabrane korišćenja SD/microSD kartica. Kompanija se već neko vrijeme priprema za ovakvu situaciju i ima sopstvene Nano Memory Cards, koje su manje nego microSD kartice i koje su na novijim uređajima zamijenile univerzalni standard.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije