Noviteti / Huawei sprema preklopni smartphone s dva ekrana

22. 10. 2017. u 20:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Direktor Huaweija Richard Yu, je u intervjuu za CNET otkrio da rade na sklopivom pametnom telefonu s dva ekrana.

Za sada je to prototip. Nadaju se da bi sljedeće godine mogao biti predstavljen kao konačni proizvod.

Sklopivi pametan telefon s  dva ekrana i fleksibilnim ekranima izgleda da je u dizajnerskom smislu trend koji dolazi. ZTE je prije nekoliko dana lansirao svoje prvo rješenje sklopivog pametnog telefona s dva ekrana – Axon M, Samsung već duže vrijeme radi na sklopivom modelu opremljenom OLED fleksibilnim ekranom.  Lansiranje  nikako da se realizira zbog tehničkih prepreka.

The Korea Herald izvijestio je kako je LG stvorio “radnu grupu” za izradu sklopivog OLED ekrana za budući model iPhonea.  Sada je Huawei otkrio svoje planove na tom polju.

Yu Chengdong, je rekao da postoji nekoliko prototipova. Za sada nijedan sklopivi pametni telefon još nije dovoljno dobar kao što bi željeli.  Prema njegovim riječima, tehnologiju za fleksibilne ekrane treba poboljšati i proraditi u mehaničkom dizajnu, odnosno dijelu gdje se povezuju ekrani. Žele postići da dva ekrana budu savršeno povezana.

Podaci Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) pokazuju da je prošle godine Huawei podnio zahtjev za 3.692 međunarodnih patenata. Qualcomm  je na drugom mjestu sa 2.466, a ZTE na prvom sa 4.123 stavke.

Poznati igrači u mobilnoj areni nastoje unijeti inovacije i promijene u dizajn pametnih telefona, što treba pozdraviti. Dosta je bilo stagnacije. Ovogodišnja najveća promjena (ali ne i inovacija) su uređaji s visokim udjelom omjera ekrana u području prednje strane.

Nakon što su se Xiaomi, Samsung, Apple i LG, počeli kladiti na ovaj oblik, gotovo svi proizvođači pametnih telefona, pa čak i no name brendovi koji prodaju uređaje za siću, imaju barem jedan model u ponudi.

NEMA KOMENTARA