Huawei prodao rekordnih 200 miliona mobitela

Radiosarajevo.ba
Huawei prodao rekordnih 200 miliona mobitela
Foto: EPA-EFE / Huawei Mate 10 serija mobitela
Huawei iza sebe ima vrlo uspješnu, ali i ponešto kontroverznu godinu.

Osim što su na tržište lansirali ponajbolje mobitele današnjice, i što za nadolazeće razdoblje razvijaju još bolje modele, finansijska direktorica im je pritvorena u Kanadi i čeka izručenje u SAD, dok neke zemlje stavljaju njihove proizvode na crne liste potencijalno opasnih.

Ovako turbulentnu godinu Huawei će ipak završiti s jednom pozitivnom viješću, javlja Bug.hr.

Kako su se pohvalili na društvenim mrežama, tokom 2018. godine na tržište je iz Huaweijevih pogona isporučeno preko 200 miliona mobitela.

Prvi put ova se količina u planovima kompanije našla u avgustu, kada su godišnji planovi revidirani s prvobitno planiranih 180 na 200 miliona.

Planirani broj mobitela iz tvornice je izašao dan prije Božića.

Najveće zasluge za ovako veliku prodaju pripisuju uspjehu modela P20, Mate 20 i Honor 10.

Iz kompanije poručuju da je ovaj rekord još značajniji ako se prisjetimo da je lani Huawei isporučio 153 miliona mobitela, a 2010. godine njih tek 3 miliona.

Ove je godine postignut još jedan veliki rezultat – u drugom kvartalu Huawei je po isporukama pretekao Apple i postao drugi najveći globalni proizvođač mobitela, gledano po broju prodanih komada. Od tada se svugdje u svijetu nalaze u prva tri proizvođača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije