Huawei predstavio Mate 30: 5G mašina sa novim operativnim sistemom

Radiosarajevo.ba
Huawei predstavio Mate 30: 5G mašina sa novim operativnim sistemom
Foto: Twitter / Predstavljen novi Huawei Mate 30

Huawei je danas predstavio novu seriju pametnih telefona Mate 30 kao konkurenciju Apple-ovom novom iPhoneu 11, uz napomenu da su kineski uređaji kompaktniji, da su im kamere superiornije, a ekrani svjetliji.

Nove modele prezentovao je šef prodaje u Huaweiju Richard Yu na ceremoniji u Minhenu.

Najbrži telefon na tržištu: Tim Cook predstavio iPhone 11 Pro

U 19 sati u Appleovom sjedištu u Cupertinu počela je konferencija na kojoj Tim Cook i ekipa predstavljaju brojne novitete na kojima su radili tijekom proteklih mjeseci. Na početku Tim Cook najavio je novitete oko nedavno predstavljenih servisa. Apple Arcade gamerski servis bit će dostupan od 19.

Ovo je prva prezentacija novih Huaweijevih telefona od kada je predsjednik SAD Donald Trump u maju uveo sankcije kineskoj kompaniji.

“Ekran je velik, ali je telefon veoma kompaktan u ruci”, rekao je Yu o novom telefonu, čija će sudbina u Evropi zavisiti od toga da li će korisnici odabrati uređaj koji neće imati pristup softveru i aplikacijama američkog Googlea.

Mozak novog telefona je čip kirin 990, predstavljen na nedavnom tehnološkom sajmu u Berlinu, koji je po performansama jači od Qualcomovih čipova iz postojećih 5G telefona, kakve koristi tržišni lider Samsung.

Huawei, drugi u svijetu po prodaji pametnih telefona, očekuje da će ga američke sankcije koštati deset milijardi dolara.

Telefoni iz serije Mate 30 koristiće verziju androida otvorenog koda, a ne aktuelnu varijantu koju je licencirao Google, rekao je izvor upućen u ovu situaciju.

Aparati neće moći da koriste Google mobilne usluge, što je neophodno za upotrebu Google play store i preuzimanje aplikacija poput Gmail-a, YouTube-a ili mapa.

Umjesto toga, Huawei će ponuditi sopstveni interfejs koji će omogućiti korisnicima pristup nekim Googleovim aplikacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije