Hrabar potez: Austrija uvodi digitalni porez Googleu i Facebooku

Radiosarajevo.ba
Hrabar potez: Austrija uvodi digitalni porez Googleu i Facebooku

Austrija je najavila da će uvesti novi porez velikim internetskim kompanijama poput Googlea i Facebooka nakon što nije prošao plan uvođenja digitalnog poreza na razini Europske unije, saopćila je austrijska vlada, piše Index.hr.

Njime se planira od 2020. godine oporezivati prihode kompanija od internetskog oglašavanja, i to po stopi od 5 posto. Taj porez plaćat će digitalne kompanije s globalnim godišnjim prihodima od najmanje 750 miliona eura, ako od toga najmanje 25 miliona eura ostvaruju u Austriji.

„Očekujem da će nam se pridružiti mnoge zemlje članice u oporezivanju internetskih divova. To je korak prema većem nivou pravednosti“, rekao je jučer austrijski kancelar Sebastian Kurz na novinskoj konferenciji na kojoj je predstavio zakon koji tek treba odobriti parlament.

Trenutno te kompanije plaćaju u prosjeku 0,8 posto poreza.

Francusko-njemački prijedlog za uvođenje europskog digitalnog poreza propao je na sastanku europskih ministara finansija u martu jer su zemlje poput Irske, Švedske i Danske uskratile svoju podršku.

Plan je također uključivao limit od 750 miliona eura prihoda, no predložena porezna stopa bila je 3 posto.

Kao dodatak porezu na internetsko oglašavanje, austrijska vlada planira uvesti i oporezivanje privatnog najma koji se nudi na platformama poput Airbnba. Platforme će morati poreznim vlastima dati podatke o transakcijama koje dogovore stanodavci te će biti odgovorne ako oni ne plaćaju porez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije