Hakerski napad izveden u petak jedan od najvećih u historiji

Radiosarajevo.ba
Hakerski napad izveden u petak jedan od najvećih u historiji
Pixabay / Ilustracija
Prošlog petka veliki hakerski napad u Sjedinjenim Američkim Državama nakratko je srušio neke velike internet servise, napravivši zatim i velike probleme brojnim pružateljima usluga na internetu.

DDoS napad je zabrinuo mnoge, stoga je provedena detaljna istraga, a o cjelokupnom slučaju interesirao se i FBI, jer je riječ o napadu koji je zaista ugrozio internet prostranstva. Vrlo skoro je javnost upoznata sa detaljima napada, a kako piše britanski Guardian, napad je izveden novim oružjem koje nosi naziv Mirai botnet, a za koje stručnjaci tvrde da je najveći te vrste u historiji.

To novo oružje sačinjeno je najviše od takozvanog "interneta stvari" ili Interent of Things (IoT), odnosno, od uređaja poput digitalnih kamera, DVR playera i igračih konzola koje imaju pristup internetu i kojih je sve više u svijetu.

Upravo brojnost ovakvih uređaja zabrinjava stručnjake, koji smatraju da će ovakvi napadi postati sve češći i ozbiljniji, a zabrinutost je posebno povećana nakon što je, prema mišljenju stručnjaka, ovaj napad izveden kao najveći DDoS napad ikada. Procjenjuje se da je bilo uključeno više od 100.000 uređaja, a iz kompanije Dyn, čiji serveri su napadnuti, procijenjeno je da su napadi stizali sa nekoliko miliona internet adresa.

Podsjećamo, napad se dogodio 21. oktobra i trajao je gotovo 24 sata, dok su korisnici u Europi i SAD-u posljedice osjećali još nekoliko dana, a srušeni su bili neki od najvećih internet servisa, kao što je Twitter, Guardian, Netflix, Reddit i CNN.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije