Google ulazi na tržište igara i namjerava promijeniti cijeli svijet gaminga

Radiosarajevo.ba
Google ulazi na tržište igara i namjerava promijeniti cijeli svijet gaminga
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Internet gigant Google je odavno prestao da bude samo glavni pretraživač mreže, i već godinama predstavlja jednu od najvećih imperija na polju interneta i tehnologije, koji praktično zalazi u sve svere elektronskog života.

Dovoljno je samo reći Android, Gmail, Chrome i Youtube, sve vlasništvo Googlae, i već je jasno kako stoje stvari.

Zato i ne čudi informacija koju su prenijeli novinari Kotakua, a koja kaže da Google navodno radi na velikoj ofanzivi ka gaming svijetu, što inače već godinama pokušava preko Youtubea i Red/Gaming ideje, no nikako ne uspijeva s tim, a navodno su 2014. godine željeli da kupe i Twitch, ali ih je Amazon pretekao.

Kako izvještava Kotaku, Google će na gaming sada udariti više od tri fronta: Jedan je razvoj snažne striming platforme, drugi je razvoj hardvera i treći je agresivno angažiranje i kupovina velikih studija, da prave igre pod direktnom kapom Googlae.

O striming platformi se vjerovatno i najviše zna. Njeno kodno ime je Yeti i u razvoju je već duže vrijeme. Ovdje se ne radi o video strimovanju poput onog na Twitchu, već o strimovanju igara koje se pokreću na udaljenim jakim mašinama, i koje zatim korisnik igra kod kuće na najboljim podešavanjima čak i preko neke krntije od računara, jer mu je dovoljan samo jak i stabilan internet.

Mnogi su još uvijek skeptici kada je u pitanju strimovanje igara, pogotovo što je nekoliko sličnih projekata već propalo. Ipak, izgleda da Google snažno vjeruje u ovo i želi da ga podigne na viši nivo, uz moguću integraciji sa samim Youtubeom.
 
O hardverskom dijelu ovog projekta se manje zna, ali se računa na to da se radi o mašini koja bi bila specijalizovana da podrži strimovanje igara na najefikasniji način, kako bi cijeli projekt zaživio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije