Google o vama zna mnogo više nego što mislite

Radiosarajevo.ba
Google o vama zna mnogo više nego što mislite
Većina nas za pretraživanje koristi Google, često kada nešto ne znamo "pitamo Google", elektronsku poštu većina nas prima putem Gmaila, Youtube često koristimo za slušanje muzike, a još ukoliko imamo Android, onda Google o nama vjerovatno zna sve.

Google od svojih korisnika prikuplja podatke, historiju pretraživanja kako na tražilici, tako i na Youtubeu, lokacije, a sve kako bi poboljšali uslugu i oglašavanje što je moguće više prilagodili interesima korisnika.

Ukoliko želite da znate koje sve podatke Google ima o vama dovoljno je da na Google Chromeu odete na "My Account" (Moj račun), potom na "My Activity" (Moja aktivnost) i vidjet ćete sve što ste radili na Internetu dok ste bili logovani na svoj račun. Ukoliko ne želite da Google prati vaše pretrage na Internetu najjednostavniji način je da koristite "Incognito" opciju, ili da u postavkama isključite pohranu vaših pretraga.

Ukoliko želite krenuti ispočetka s "čistim" profilom dovoljno je da u "My Activity" pronađete opciju "Delete activity by" i izaberete opciju "All time". Svoje aktivnosti možete naravno brisati i po vremenskom periodu, ukoliko ne želite da izbrišete kompletnu historiju.

Ukoliko vam je uključena lokacija na pametnom telefonu, mjesta koja ste posjećivali Google pamti. Tako u "Location History" (Historija lokacija) možete pronaći opciju "Places you go" (Mjesta koja posjećujete), kako biste provjerili koje je sve lokacije na kojima ste bili Google zapamtio. Prekidač jednostavno isključite ukoliko ne želite da Google pamti mjesta na kojima ste bili.

Ista je situacija i sa YouTubeom. Ukoliko ste posjećivali YouTube logovani na svoj profil lako ćete primjetiti da su na naslovnici videa koja ste najčešće gledali. Ako ne želite da Youtube pamti šta tražite, najjednostavnije je da ne koristite ovaj pretraživač logovani na svoj račun, a ukoliko želite pogledati šta ste sve gledali i tražili na Youtubeu dovoljno je da posjetite "Activity Controls", a u "U Watch History" možete urediti, ili izbrisati svoje pretrage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije