Nakon optužbi / Google, Facebook i Twitter će se boriti protiv terorizma

05. 06. 2017. u 16:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Kompanije Google i Twitter saopštile su da rade na poboljšanju tehnologije identificiranja i uklanjanja neprimjerenog sadržaja sa društvenih mreža, uključujući objave koje su vezane za terorizam.

Facebook je poručio da namjerava da svoju platformu učini "neprijateljskim okruženjem" za teroriste.

Ove kompanije su to saopćile nakon što su sinoć u Londonu izvedeni najnoviji teroristički napadi, a britanska premijerka Theresa May optužila internetske kompanije da saučestvuju u terorističkim napadima tako što ekstremističkim stavovima pružaju "bezbjedan prostor koji im je potreban za širenje", prenosi AP.

"Nastavljamo da širimo upotrebu tehnologije u okviru sistematskog pristupa uklanjanju tog tipa sadržine", saopštio je Nick Pickles, šef službe za javnu politiku u kompaniji Twitter.

Google je saopštio da je posvećen radu u partnerstvu sa vladom i nevladinom organizacijama u odgovoru na ove izazovne i složene probleme, te da dijeli vladinu posvećnost obezbjeđivanju da se "glas terorista ne čuje na internetu".

"Koristeći kombinaciju tehnologije i ljudske analize, intenzivno radimo na uklanjanju terorističke sadržine sa naše platforme čim za takvu saznamo, i ako saznamo za hitan slučaj koji prijeti da naškodi nečijoj bezbjednosti, obaveštavamo policiju o tome", saopštio je Simon Milner, direktor za politiku u kompaniji Facebook.

Londonska policija nije saopštila kakvu su ulogu imale, ako su uopšte imale, društvene mreže ili informacije sa interneta u napadu, napominje AP.

Mediji su objavili da je, nekoliko sati uoči terorističkih napada u Londonu, takozvana Islamska država navodno koristila aplikaciju Telegram za razmjenu poruka da bi pozvala na napade.

Britanski mediji prenose da su navodno razmijenjivane poruke u kojima se tražilo "ubijanje krstaških civila, gaženjem vozilima", prenosi Tanjug.

NEMA KOMENTARA