Godišnjica najpopularnije "pucačine"

1
Radiosarajevo.ba
Godišnjica najpopularnije "pucačine"
Foto: wikiwand.com / Counter Strike

Na današnji dan prije 20 godina Valve je izbacio popularnu multiplayer pucačinu koja je izvorno nastala kao modifikacija za njihov Half-Life.

Mrežni je multiplayer prije 20 godina izgledao dosta drugačije od današnjeg, a na PC platformi predvodio ga je tada popularni Counter-Strike.

Takozvani “Kanter” nastao je još 1999. kao korisnička modifikacija za Half-Life, no ubrzo ga je Valve uzeo pod svoje okrilje zbog rastuće popularnosti.

Za tadašnje pojmove to je značilo da je igru zaigralo preko milion igrača, prenosi hcl.hr.

Igra je bila smještena na raznim lokacijama diljem svijeta te je sukobila dvije frakcije. Mečevi su imali različite zadatke poput deaktiviranja bombe, spašavanja taoca i eliminiranja VIP-a.

Igralo se u dvije grupe po petero, a igrači su imali po jedan život i na početku meča pojavljivali su se s pištoljem i nožem. Kad je igrač bio eliminiran, postao bi posmatrač do početka sljedeće runde.

Kompetitivno napucavanje u originalnom Counter-Strikeu doguralo je do verzije 1.6, dobilo port za Xbox konzolu 2003. godine, nastavak podnaslovljen Condition Zero, nekoliko spin-off naslova, te danas aktuelni Counter-Strike.

Global Offensive koji je trenutno najigranija igra na Steamu, a igra je 20 miliouna igrača mjesečno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije