Facebooku zabranjeno prikupljanje podataka korisnika WhatsAppa

Radiosarajevo.ba
Facebooku zabranjeno prikupljanje podataka korisnika WhatsAppa
Pixabay / Ilustracija
Dvije godine nakon što je kupila aplikaciju WhatsApp, kompanija Facebook izazvala je pravi revolt odlukom da podatke korisnika ove aplikacije koristi za oglašavanje iako su ranije najavili drugačiji odnos. Ipak, to neće moći učiniti u Njemačkoj.

Naime, regulatorno tijelo za zaštitu podataka iz Hamburga preko svog predstavnika Johannesa Caspara, naredilo je Facebooku da obriše sve podatke koje su do sada prikupili o korisnicima WhatsAppa u Njemačkoj. Također, zabranjeno im je i dalje prikupljanje tih podataka i njihovo korištenje, jer ova kompanija nije dobila korisnička dopuštenja korisnika WhatsAppa za povezivanje s društvenom mrežom Facebook.

Ovo nije prvi put da se Facebooku uvode zabrane zbog razlika u načinu korištenja i zaštite podataka na teritorijama Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, zbog čega je Facebook već prije četiri godine bio primoran u zemljama EU isključiti opciju taggovanja korisnika, koja je bila bazirana na prepoznavanju lica.

Upravo tako i pravo iznenađenje za korisnike i regulatorne agencije bila je objava kompanije Facebook da će uskoro uvesti promjene u korištenju WhatsAppa, te da će podaci korisnika ove aplikacije biti korišteni za takozvani target marketing na društvenoj mreži Facebook. Takva promjena posebno je iznenađujuća jer su, prilikom kupovine aplikacije, iz ove kompanije najavili milionima korisnika ovog besplatnog servisa da se ništa neće promijeniti, ali i jer je jedan od osnivača WhatsAppa oglašavanje označio kao uvredu za inteligenciju.

Iako mnoge zemlje u svijetu još nisu ništa učinile na regulaciji ovakvih promjena, Njemačka je pronašla dovoljno razloga da zaštiti svoje stanovnike koji koriste aplikaciju WhatsApp, te su predstavnici regulatorne agencije iz Hamburga kazali kako je Facebook, ovom promjenom uvjeta korištenja zavarao korisnike i prekršio zakone Njemačke o zaštiti podataka.

Kompaniju Marka Zuckerberga predstavnik regulatorne agencije Johannes Caspar, također je optužio da je prikupila milione telefonskih brojeva korisnika WhatsAppa koji možda i ne žele biti korisnici društvene mreže Facebook. On je, također, izrazio sumnju da je ovo samo početak velike razmjene podataka ove dvije kompanije, o čemu će uskoro na sastanku u Briselu razgovarati čelnici organizacija za zaštitu podataka 28 zemalja EU, što bi mogla biti najava sličnih zabrana i u drugim zemljana EU.

Čelništvo kompanije Facebook, s druge strane, prokomentiralo je kako poštuju zakone EU o zaštiti podataka, te iako će uložiti žalbu na ovu odluku, najavili su i da će sarađivati s regulatornim tijelima u Njemačkoj, u cilju rješavanja ovog problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije