Facebook testira novi alat na Messengeru koji bi trebao zaštititi korisnike

Radiosarajevo.ba
Facebook testira novi alat na Messengeru koji bi trebao zaštititi korisnike
Pixabay / Ilustracija
Nakon što se WhatsApp na svojstven način pozabavio problemom lažnih vijesti, u sličnu borbu se uključio Facebook.

Naime, ova društvena mreža trenutno testira sistem koji će korisnicima reći jesu li poruke od onoga za koga misle da jesu, a sam Facebook je potvrdio provođenje testova za takav alat, javlja Motherboard.

Kako se ističe, ideja je osigurati da poruke ne dolaze od drugih, nego od osobe s kojom razgovarate. 

Ako primite poruku na Messengeru, posebno od nekoga s kim do sada niste razgovarali, možda ćete primijetiti upozorenje koje će vas obavijestiti je li račun nedavno izrađen, upotrebljava li osoba Messenger bez povezanog Facebook računa, zemlju u kojoj je telefonski broj osobe registriran (na temelju koda države) i ima li račun sličan naziv stvarnom Messenger kontaktu ili Facebook prijatelju.

Motherboard je objavio snimku zaslona multimedijalnog umjetnika Erina Gallaghera koja prikazuje poruku korisnika prijavljenog s ruskog broja.

Upozorenje također pokazuje da je račun nedavno izrađen i da je broj različit od onog na računu za koji se lažno predstavlja.

Glasnogovornik Facebooka izjavio je za Engadget da su ti testovi dio stalnih napora kompanije da iskorijeni lažna predstavljanja i prevare putem Messengera, kao i da olakša prijenos pravih informacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije