Facebook priznao da je prisluškivao glasovne razgovore korisnika Messengera

Radiosarajevo.ba
Facebook priznao da je prisluškivao glasovne razgovore korisnika Messengera
Foto: EPA-EFA / Mark Zuckerberg

Facebook je u tajnosti prikupljao pisane transkripcije glasovne komunikacije korisnika Messengera, koji su snimani putem mikrofona na mobitelima.

Otkrili su ovo za Bloomberg izvori koji su zapisivali navedene razgovore.

Izvori su otkrili da im je plaćeno da slušaju bezbroj, često vulgarnih razgovora, među korisnicima Messengera, iako im iz kompanije nikad nije objašnjeno zašto Facebook treba te zapise. 

Iz Facebooka su potom za Bloomberg naveli kako su koristili ove zapise da testiraju vještačku inteligenciju za prepoznavanje govora - što je, pišu svjetski mediji, problematično priznanje da kompanija ponovo narušava privatnost svojih korisnika.

iz Facebooka su istom objašnjenju istakli kako su s praksom prestali prošle sedmice. 

Bloomberg, pak, podsjeća da je, svjedočeći nedavno u Kongresu, šef Facebooka Mark Zuckerberg insistirao na tome da Facebook pristupa mikrofonima na mobitelima samo kada im se za to da validno, zvanično odobrenje.

Zuckerberg nije govorio o tome da li Facebook šalje ove razgovore "trećoj strani". 

Upravo je to svjedočenje potaknulo izvore Bloomberga da otkriju javnosti šta se radi, jer su se plašili da ono što rade nije etično. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije