Facebook ponovo na udaru zbog kršenja privatnosti korisnika

Radiosarajevo.ba
Facebook ponovo na udaru zbog kršenja privatnosti korisnika
Foto: EPA-EFE / Facebook: Dijelili privatne podatke korisnika

Facebook ponovo je na udaru kritika nakon što je New York Times otkrio da je omogućio drugim kompanijama veći pristup podacima svojih korisnika, a pored toga, mediji otkrivaju i da na Facebooku ima još nedostataka koji narušavaju privatnost korisnika, piše Radio Slobodna Europa.

Facebook je pojačao zaštitu privatnosti, ali i otvorio prolaz za tehnološke gigante

New York Times otkriva da, iako iz Facebooka ne govore tako, unutrašnji dokumenti pokazuju da je društvena mreža dala Microsoftu, Amazonu, Spotifyju i drugima daleko veći pristup podacima korisnika.

"Godinama je Facebook nekim od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija davao sve nametljiviji pristup ličnim podacima korisnika, čime je efektivno oslobodio te poslovne partnere od svojih uobičajenih pravila o privatnosti, prema internim dokumentima i intervjuima.

Posebni dogovori su detaljno prikazani na stotinama stranica dokumenata Facebooka koje je prikupio The New York Times.

Zapisnici, generisani u 2017. godini od internog sistema kompanije za praćenje partnerstava, pružaju najkompletniju sliku o praksama razmjene podataka društvene mreže.

Također naglašavaju kako su lični podaci postali najdragocjenija roba digitalnog doba, koji su se u velikoj mjeri trgovali od najsnažnijih kompanija u Silikonskoj dolini i šire".

Facebooku se žuri

Facebooku se žuri da pronađe i popravi greške u podacima koje drugi korisnici koriste kako bi se upoznali s informacijama o svojim korisnicima, nakon novih otkrića koja ukazuju na potencijalne slabosti u njegovoj kontroli ličnih podataka, piše Financial Times i dodaje:

“Najnovija oluja oko privatnosti koja je pogodila kompanije društvenih mreža stigla je u utorak kasno uveče kada je New York Times otkrio kako kompanije, uključujući Microsoft i Spotify, imaju pristup podacima o korisnicima Facebooka...

Posljednja otkrića se odnose na podatke koji se daju stotinama kompanija po individualnim sporazumima o partnerstvu. Aranžmani su dizajnirani tako da pomognu tim kompanijama da blisko povezuju svoje usluge sa Facebookom. Korisnici koji su povezali svoje Facebook naloge sa Microsoftovim Bingom, na primjer, prilikom pretrage mogli su da vide rezultate koji ukazuju na aktivnosti njihovih Facebook prijatelja i ono što zanima njihove prijatelje.“

Jeff Chester, šef Centra za digitalnu demokratiju, neprofitne grupe za privatnost, izjavio je da su se Facebook i Google već godinama oslanjali na dijeljenje podataka s drugim kompanijama pod ovakvim aranžmanima.

FT podsjeća i da je tehnološka grupa nedavno započela ispitivanje svih protokola aplikacija pod kojima stotine partnera pristupaju podacima kako bi pronašli bilo koje druge potencijalne slabosti ili kanale za curenje informacije, za osobu koja je upoznata sa pregledom.

"Google je započeo sličnu provjeru ranije ove godine kada je Facebook prošao kroz skandal sa Cambridge Analyticom. To je dovelo do otkrića da je kompanija za pretragu trećim licima omogućila neovlašteni pristup nekim podacima o korisnicima Google+ društvene mreže, što je nedavno dovelo do toga da tu uslugu zatvore."

Počnete da pišete post, a onda ga obrišete? Mnogi sajtovi ga ipak sačuvaju

The Washington Post posebnu pažnju posvećuje situaciji kada, na primjer, korisnik Facebooka krene da objavi fotografiju, ali ipak odluči da to ne radi i to otkaže, a društvena mreža i dalje čuva kopiju. List dodaje da nije samo Facebook taj koji drži duhove naše internetske prošlosti.

“Mnoge web stranice počinju dijeliti ili čuvati tekst, fotografije ili druge informacije prije nego što kliknemo na ‘post’, ‘unesite’ ili ‘pošaljite’, a ponekad i nakon što odaberemo da ih obrišemo.

Mnogi onlajn korisnici imaju opće mišljenje da in neko prati na Internetu -- dugotrajni trag na pretraživačima, "kolačići", log-in web-stranica i historija pretraživanja koje mogu biti praćene na webu. Ti podaci mogu generalno pomoći u ubrzavanju pretraživanja weba i omogućavaju web-lokacijama da preciznije prate osobu u svrhu pretraživanja ili oglašavanja.“

WP dodaje da ovi podaci mogu da pomognu dizajnerima i inženjerima da preciziraju šta bi moglo korisniku da oduzme pažnju, obeshrabri ga ili uznemirava da ne završi svoj rad.

“Ali, otvara se i mogućnost da će korisnici ponuditi informacije za koje nisu spremni da ih u potpunosti dijele, jer vjeruju da su oni jedini koji ih gledaju.

Teško je znati koliko sajtova čuva ovakve stvari. Ali istraživači Univerziteta Princeton prošle godine otkrili su da stotine web stranica snimaju svaki pokret miša korisnika i kucanja teksta - bez znanja korisnika - sa takvim detaljima da bi stranica mogla ‘ponovo da prikaže’ sve šta je korisnik rekao ili uradio.“

List podsjeća i da pregled neobjavljenih poruka nije nova teritorija za mnoge kompanije, uključujući i Facebook.

U 2013. godini dva radnika sastavila su podatke o oko četiri miliona korisnika o onome što su nazvali ‘autocenzura u posljednjem trenutku’ - ažuriranje statusa, postovi ili komentari koji su napisani, a zatim obrisani. Oko 70 posto posmatranih korisnika, koje su pronašli, to su učinili u periodu od oko dvije sedmice, a ta stopa se promijenila na osnovu mnogo faktora, uključujući i sastav njihovih grupa prijatelja”.

Grupe za zaštitu ljudskih prava pozivaju čelnike Facebooka da daju ostavku

Desetine grupa za zaštitu ljudskih prava pozvale su čelne ljude Facebooka Marka Zuckerberga i Sherzl Sandberg da se povuku iz uprave Facebooka zbog, kako su rekli, uloge kompanije u "generiranju nepoštenosti i mržnje prema ugroženim zajednicama", objavio je britanski The Guardian i dodao:

"Postalo je očigledno da, kako je trenutno postavljeno, vaš liderski tim nije u mogućnosti da adekvatno odgovori na zabrinutosti grupa za zaštitu ljudskih prava", navedeno je u pismu.

"Sada je vrijeme za značajne promjene, ne samo u vašim politikama, već i u vašoj liderskoj strukturi."

Guardian prenosi da su se u svom pozivu za bolju kontrolu, grupe pozvale i na izvještaj New York Timesa od 14. novembra koji je otkrio da je kompanija angažovala PR firmu koja je pokušala da diskredituje svoje kritičare tvrdeći da su bili agenti filantropa Georgea Sorosa, što je antisemitski narativ.

Pored pozivanja Zuckerberga i Sandberg da izađu iz Upravnog odbora. Grupe za zaštitu ljudskih prava pozvale su odbor da napravi još tri mjesta "kako bi ga učinili raznovrsnijim", da imenuje nezavisnog i stalnog ombudsmana za građanska prava u odboru, i da otpusti Joela Kaplana, potpredsjednika kompanije za globalnu javnu politiku."

Britanski dnevnik prenosi da Facebook nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, ali je u utorak Sandberg objavila reviziju kompanije na devet strana o građanskim pravima, koju je u maju sprovela dugogodišnji borac za građanska prava Laura Murphi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije