Facebook je prikupljao i historiju poziva i SMS podatke sa Android uređaja

Radiosarajevo.ba
Facebook je prikupljao i historiju poziva i SMS podatke sa Android uređaja
Pixabay / Ilustracija
Facebook je, prema svemu sudeći, godinama prikupljao podatke o pozivima i SMS podatke s Android uređaja.

Nekoliko Twitter korisnika prijavilo je da su pronašli mjesece ili godine podataka o historiji poziva u njihovoj Facebook datoteci s podacima.

Određeni broj Facebook korisnika je zabrinut zbog nedavno objavljenog Cambridge Analytica skandala o privatnosti, što ih je potaklo da preuzmu sve podatke koje Facebook ima na njihovim nalozima.

Ars Technica izvještava da je Facebook tražio pristup kontaktima, SMS-u i historiji poziva na Android uređajima kako bi poboljšao svoj algoritam za preporučivanje prijatelja i napravio razliku između poslovnih kontakata i ličnih prijateljstava.

 Djeluje da je Facebook ove podatke prikupljao putem svoje Messenger aplikacije, koja često zahtjeva da preuzme ulogu standardnog SMS klijenta.

Ars Technica ukazuje na ovaj problem i ističe da je Facebook ovu praksu primjenjivao godinama, tokom perioda kada su Android dozvole pristupanja podacima bile značajno manje striktne.

Google je promijenio Android dozvole kako bi ih načinio jasnijim, ali programeri su ovo mogli zaobići i nastaviti pristupanje pozivima i SMS-ovima sve dok Google nije onemogućio zastarjeli Android API u oktobru.

Facebook je odgovorio na ove nalaze, ali kompanija izgleda sugeriše da je normalno da aplikacije pristupaju historiji telefonskih poziva kada uploadujete kontakte na društvene aplikacije, prenosi The Verge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije