Evo zašto bi trebali razmisliti o korištenju bluetootha

Radiosarajevo.ba
Evo zašto bi trebali razmisliti o korištenju bluetootha
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Svi koriste Bluetooth. No, možda bi to trebali prestati činiti.

Naime, tehnologija koju u današnje vrijeme uzimamo zdravo za gotovo povezuje sve: od naših pametnih telefona i satova, preko slušalice i frižidera, pa sve do tostera i vibratora. Međutim, sve više stručnjaka tvrdi da je ovo veliki problem.

Razlog je isključivo vezan uz sigurnost i zaštitu podataka. To je problem koji nije teško riješiti i sve ovisi o vama, ali trebate se na to odlučiti.

I ne radi se o paranoji. Ove godine na DEF CON-u, najvećoj konvenciji hakera u svijetu, istraživači su pokazali koliko je lako uz pomoć Bluetootha identificirati ranjive digitalne zvučnike. Jednom kada ih identificiraju, hakeri mogu preuzeti kontrolu nad zvučnicima i puštati opasne zvukove koji mogu dovesti do oštećenja sluha bilo koga tko stoji u neposrednoj blizini.

I to je tek početak priče. Hakeri mogu presretati i mijenjati sve podatke koji se šalju ovom tehnologijom, a mogu vas i prisluškivati. Mogu preko AirDropa doći do vaših podataka, a mnoge trgovine koriste Bluetooth kako bi pratile lokaciju kupaca da bi te informacije kasnije prodavale oglašivačima koji na temelju njih grade bazu podataka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije