Musk: Testirao sam čip na mozgu majmuna, jedan je uspio kontrolirati računar

Radiosarajevo.ba
Musk: Testirao sam čip na mozgu majmuna, jedan je uspio kontrolirati računar
Foto: Arhiv / Elon Musk

Neurotehnološka kompanija Elona Muska - Neuralink konačno je javno otkrila ambiciju da ugradi čipove u mozgove ljudi.

Tokom konferencije ove sedmice, Musk je otkrio da je kompanija već testirala tehnologiju na majmunima i imala je "nekog uspjeha". Prema njegovim riječima, majmun, kojem je u mozak ugrađe čip, uspio je kontrolirati računar, ali Musk nije ulazio u detalje. 

Max Hodak, predsjednik kompanije, kazao je kako bi volio da nisu morali eksperimentirati na životinjama, ali da je ovo bio neophodan korak u procesu. 

Musk je osnovao Neuralink 2016. godine, s ciljem da stvori čip koji bi omogućio "mozak-računar interface". Musk tvrdi da su to i uspjeli. 

Kratkoročni cilj je borba protiv oboljenja, kao što su Alzheimer i Parkinsonova bolest, no dugoročni cilj je simbioza čovjeka i umjetne inteligencije

Trenutni dizajn predviđa da se čip ugradi iza uha, poveže sa elektrodom koja je tanja od ljudske dlake, i koja se provlači do mozga gdje može stimulirati neurone i nervne ćelije. 

Musk je otkrio i da će uskoro izaći studija o cijelom projektu, te da će testiranje na ljudima početi prije kraja ove godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije