Rusija / Drama na putu za svemir: Srušila se raketa Soyuz, dva astronauta preživjela

12. 10. 2018. u 08:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Američki i ruski astronaut, koji su se u četvrtak uspjeli prizemljiti nakon kvara na Sojuzu, pronađeni su i u dobrom su stanju, objavile su agencije, pozivajući se na NASA-u i Roskosmos.

Američki i ruski astronauti Nick Hague i Aleksej Ovčinjin uspješno su se prizemljili na području Kazahstana nakon što je njihova raketa pretrpjela kvar ubrzo nakon lansiranja s Bajkonura. Haguea i Ovčinjina, koje je Sojuz trebao prevesti na Međunarodnu svemirsku postaju, pronašli su spasioci u Kazahstanu, objavio je izvor iz Roskosmosa.

"Astronauti su živi, prizemljili su". Pronađeni su i trenutačno ih se prevozi u Djezkazgan, kazahstanski grad najbliži kozmodromu Bajkonuru i mjestu prinudnog slijetanja.

"U trenutku polijetanja svemirskog broda Sojuz MS-10 dogodila se neočekivana situacija. Aktivirani su sistemi spašavanja, raketa je aterirala u Kazahstanu", objavila je NASA na Twitteru.

Izvor iz ruske svemirske agencije, koji citira list Ria Novosti, dodao je da dvojica muškaraca nisu ozlijeđena. Sojuz je trebao prevesti američkog i ruskog astronauta do Međunarodne svemirske postaje gdje su trebali ostati šest mjeseci, no po prvim informacijama zakazali su motori rakete, oko dvije minute nakon polijetanja.

"Problemi s raketom, 2 minute 45 sekundi", rekao je savršeno mirnim glasom Aleksej Ovčinjin tokom prijenosa lansiranja uživo. "Došlo je do problema s motorom, nekoliko sekundi nakon odvajanja gornjeg dijela rakete", kazali su komentatori NASA-e koji su prenosili polijetanje.

Prema NASA-i, raketa se vratila na Zemlju "balističkom putanjom", odnosno slobodnim padom. Rusija je u međuvremenu obustavila pripreme za sva lansiranja Sojuza. Sojuz je jedna od najstarijih raketa ali i jedna od najsigurnijih, piše BBC i dodaje da su astronauti sigurno primijetili da nešto nije u redu jer su osjećali da se nalaze u bestežinskom stanju u trenutku kada su trebali biti snažno potisnuti natrag na sjedala.

Sigurnosni sistemi testirani su i spremni na ovakve situacije, ali sigurno se radilo o vrlo neudobnom putu natrag na Zemlju i astronauti su morali iskusiti vrlo jake gravitacijske sile. Trenutačno se vode rasprave o aktualnom stanju ruske industrije i mogućnosti da održi standarde.

Kakav god bio rezultat, ovaj događaj samo će nahraniti strahove i potaknuti SAD da udvostruči i napore da ubrza razvoj novog raketnog sistema koji bi trebao imati premijeru sljedeće godine.

NEMA KOMENTARA