Do 2022. godine vozit će brži samovozeći vozovi tiši od usisivača

Radiosarajevo.ba
Do 2022. godine vozit će brži samovozeći vozovi tiši od usisivača

Nova generacija bržih levitirajućih samovozećih vozova saobraćat će Kinom već 2020. godine, javljaju kineski državni mediji. No oni koji sanjaju o rekordno brzim vozovima, morat će ipak malo pričekati. Ovi su vozovi srednje i niske brzine iako su i dalje impresivno brzi. Razvijeni su i proizvedeni u Kini, a bit će to treća generacija levitirajućih vozova srednje i niske brzine što ih proizvodi kompanija CRRC ZhuZhou Locomotives, piše CNN.

Novorazvijeni prototip voza koji funkcionira na temelju magnetske levitacije kretat će se brzinom od 200 km/h, što je 40 km/h brže od verzije 2.0 i dvostruko brže od verzije 1.0. Kad budu dovršeni, ovi vozovi bit će najbrži komercijalni levitirajući vozovi u upotrebi koje je u potpunosti razvila i proizvela jedna kineska kompanija.

CRRC ZhuZhou je podružnica China Railway Rolling Stock Corporationa, jednog od najvećih proizvođača vozova na svijetu. Dok je model 1.0 dvije godine bio u uporabi u Changsau, glavnom gradu provincije Hunan, model 2.0 je sastavljen i testiran upravo u tom gradu. No nijedan od ta dva modela nije se mogao kretati bez ljudske kontrole, za razliku od novog modela.

Voz srednje i niske brzine dizajniran je kako bi poboljšao saobraćajnu infrastrukturu unutar i u okolici gradova, za razliku od modela velike brzine koji primarno služe za transport između velikih gradova. U usporedbi s tradicionalnim vozovima, ovaj model je sigurniji i tiši. Sa svojih 70 decibela, tiši je od običnog usisivača prašine.

Kineska verzije levitirajućeg voza 3.0 nudi povećan kapacitet, veće ubrzanje i poboljšanu sposobnost penjanja. Primjerice, ovaj voz može svladati uspon do visine četvrtog sprata na razdaljini od samo 100 metara. Novi voz imat će i moćniji ''mozak'' nego njegovi prethodnici, što omogućava sigurniju funkciju autopilota, naglasio je predsjednik kompanije Zhou Qinghe.

Kad testiranje bude završeno, voz će biti korišten za saobraćaj između gradova na udaljenostima od 50 do 200 kilometara. Osim Changsaua, ovaj voz je uveden u saobraćaj i u Pekingu kao prvi takve vrste koji se kretao po jednoj liniji gradske podzemne željeznice od kraja 2017. godine.

Dok se tehnologija magnetske levitacije razvija i predstavlja kao budućnost željezničkih operacija, trenutačno samo u nekoliko zemalja postoje takvi funkcionalni vozovi - u Kini, Južnoj Koreji i Japanu. Ovi maglev-vozovi koriste magnetsko odbijanje kako bi podignuli voz od podloge, što smanjuje trenje, te kako bi se kretali. Prvi kineski sistem magnetske levitacije, 30-kilometarska dionica od zračne luke Shanghai Putong do centra grada, otvoren je 2002. godine. Voz se kreće brzinom od 400 km/h i najbrži je voz temeljen na magnetskoj levitaciji u svijetu.

Projekt je razvijen u suradnji tvrtke Shanghai Maglev Transportation Development i njemačkog konzorcija koji je okupio Siemens, Thyssen Transrapid i Transrapid International. U međuvremenu je Japan izradio planove za maglev-liniju Chuo Shinkansen, čija će najveća brzina biti 500 km/h. Prva faza projekta, od Tokija do Nagoje, trebala bi biti dovršena 2027. godine i trebala bi prepoloviti trajanje putovanja između dva grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije