Dječak umro igrajući igrice, pronašao ga otac: "Bio je divan i pametan, ali..."

Radiosarajevo.ba
Dječak umro igrajući igrice, pronašao ga otac: "Bio je divan i pametan, ali..."
Foto: Unilad / Nesretni Piyawat Harikun

Piyawat Harikun, 17-godišnjak iz Tajlanda, preminuo je za računarom, igrajući igrice neko vrijeme bez prestanka, a njegovo beživotno tijelo otkrio je otac Jaranwit, oficir zračnih snaga. 

Krajem oktobra, u ovoj zemlji je nastupio kratki školski raspust, a dječak je odlučio to vrijeme provesti radeći ono što je najviše volio - igrajući multiplayer video igre na računaru. Nažalost, nakon što se igranje uskoro pretvorilo u opsesiju, a noć i dan se pretvorili u jednu kontinuirano sesiju igre, njegovo zdravlje se toliko narušilo da je dijete umrlo. 

Otac je njegovo tijelo pronašao u ponedjeljak, 4. novembra, u obiteljskom domu u Udonu Thani, gradu na sjeveru Tajlanda. Otac ga je pokušao oživjeti, ali nažalost dječak je već bio mrtav. 

"Zvao sam njegovo ime, molio sam ga da se probudi, ali nije odgovorio...shvatio sam da je umro", kazao je otac koji je priznao da je dijete igralo igrica cijelu noć, a po danu bi navukao zavjese na prozore i samo nastavio.

Roditelji su ga molili da prestane, uzeli su mu hranu iz sobe, ali njegova opsesija se nastavila. Pored tijela su pronađene kutije od hrane koju je naručivao te konzerve gaziranih pića...

Ljekari su saopćili da je dijete umrlo od moždanog udara, a vjeruju da je uzrok kontinuirano igranje video igara

"Moj sin je bio pametan i odličan u školi, ali je bio ovisan o video igrama. Pokušali smo mu pomoći i on je obećao da će bar smanjiti...ali, bilo je kasno. Umro je prije nego što se stigao promijeniti. Nadam se da će njegova smrt biti tužan primjer drugim roditeljima čija su djeca ovisna o video igrama. Roditelji moraju biti oštriji, striktniji oko toga kad se smije igrati, a kad ne, da ne bi i njihovo dijete završilo kao moj sin", kazao je otac nesretnog dječaka. 

U maju ove godine, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je ovisnost o video igrama i službeno bolešću.

Karakterizira je uzorak konstantnog "gaming" ponašanja...igrice mogu biti i online i offline, ljudi izgube kontrolu oko igranja, koje postane prioritet u odnosu na sve drugo što se događa u životu te osobe. Ovisnost se nastavlja i pored negativnih posljedica. Kako bi neko dobio ovu dijagnozu, pacijent mora imati ovakvo ponašanje najmanje 12 mjeseci. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije