Dječak osvojio više od 3.5 miliona maraka na turniru u Fortniteu

Radiosarajevo.ba
Dječak osvojio više od 3.5 miliona maraka na turniru u Fortniteu
Foto: Unilad / Jaden i njegova mama

Britanski 15-ogodišnjak Jaden Ashman dobio je više od dva miliona dolara (3.5 miliona KM) nakon što je osvojio drugo mjesto na finalnom turniru Fortnite World Cup.

Fortnite je, za one koji ne znaju, jedna od najpopularnijih video igrica na svijetu. To je online igra u kojoj sudjeluje po 100 igrača. Oni iskaču iz letećeg busa te slijeću na otok gdje je smještena radnja igre. Svrha igre je preživjeti što duže – zadnja osoba koja ostane na životu je pobjednik.

Jaden je na turniru igrao s drugom iz Nizozemske, Daveom Jongom, a njihova Fortnite imena su Wolfiez (Jaden) i rojo (Dave).

Kako je dječak izjavio za BBC, potpuno je šokiran i nagradom i plasmanom na turniru.

Igricu igra, ispričao je, otkako je izašla prije dvije godine, no, do danas, nije bio suviše popularan među gejmerima. 

Njegova majka Lisa Dallman kazala je za BBC kako je Fortnite bio čest predmet svađe, jer je Jaden "popustio" u školi zbog igrice, pa je u jednom trenutku njegova konzola Xbox i "izletila" van kuće. Ipak, sada je sretna, navela je, i prihvaća njegov odabir karijere, a to je: "profesionalni esports player".

Prvo mjesto na turniru su osvojili Norvežanin Emil Bergquist Pedersen i Austrijanac David W, koji su poznati pod nadimcima Nyhrox i Aqua. Osvojili su 51 poen, dok su Jaden i Dave osvojili 47 poena. Turnir je održan u New Yorku, na staiodnu Arthur Ashe Stadium. 

Inače, prijavilo se 40 miliona igrača iz više od 30 različitih država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije