Dark mode stiže i na Android: Evo kako ga možete aktivirati

Radiosarajevo.ba
Dark mode stiže i na Android: Evo kako ga možete aktivirati
Foto: TechCrunch / Dark mode android

Jedna od velikih novih funkcija Googleovog updatea za Android 10, koja je sada dostupna na svim Pixel uređajima i sve većem broju ostalih Android telefona, je Dark Theme.

To je u osnovi tamni mod za cijeli vaš uređaj koji prelazi u paletu boja svih menija i gotovo svake izvorne Googleove aplikacije, uključujući YouTube i Chrome. Također funkcionira s nekim aplikacijama treće strane poput Instagrama i Reddita – očekujte da će se i lista podržanih aplikacija proširiti s vremenom.

Pa zašto je to velika stvar? S obzirom da je vaš ekran najveći potrošač baterije telefona, ispuštanje manje svjetla trebalo bi vam duže između punjenja. Google tvrdi da Dark Theme može “značajno smanjiti potrošnju energije” ovisno o tehnologiji ekrana uređaja koji koristite.

Google također kaže da Dark Theme poboljšava vidljivost za korisnike koji su osjetljivi na jako svjetlo ili one sa slabim vidom. Osim toga, uglavnom je dobra praksa da se izbegava sjajan ekran telefona u uslovima slabog osvetljenja i noću, pa bi moglo biti dobro upaliti ga uveče.

I na kraju, neki ljudi jednostavno više vole tamniji izgled svog telefona, pa bi mogli odlučiti da ga stalno pokreću.

Dark Theme je samo jedan mali dio Androida 10, koji se ranije nazivao Android Q. U ažuriranje se dodaju iOS-ova navigacija gestom, kontrola privatnosti i način fokusiranja koji isključuje obavijesti.

Ali tu smo da vas naučimo kako koristiti Dark Theme na svom Android uređaju, a ako slijedite korake u nastavku, to ćete moći učiniti s lakoćom.

Kako aktivirati tamni režim Android 10

Imate tri načina da omogućite Dark Theme: proći ćemo ih kroz sve dolje, korak po korak.

Promijenite sistemske postavke

Dark Theme možete omogućiti direktno iz postavki sistema. Sve što trebate učiniti je da dodirnete ikonu postavki – to je mali zupčić na padajućoj traci s obavijestima – a zatim pritisnite “Display”.

Vidjet ćete preklopku za Dark Theme: dodirnite da biste je aktivirali i zatim je podigli i pokrenuli.

Brze postavke

Ako ne želite da se krećete kroz vaše postavke svaki put kada vam je potreban Tamni mod, postoji mnogo brža opcija koja uključuje prikvačivanje na svoja brza podešavanja, a to su velike pločice koje se pojavljuju kada povučete traku s obavijestima.

Da biste dodali Dark Theme u svoja brza podešavanja, povucite traku s obavijestima skroz dolje dok ne ugledate veliku mrežu pločica. Možda ćete trebati da se dva puta spustite na traci s obavijestima: želite da izgleda kao na slici ispod. Zatim dodirnite ikonu olovke na dnu ladice

Pritisnite tipku za povratak da biste izašli. Sada možete uključiti Dark Theme povlačenjem trake s obavijestima i dodirom ikone.

(Samo za Pixel telefone): režim uštede baterije

Na telefonima Pixel, odabirom načina rada Štednja baterije na padajućoj traci s obavijestima automatski se omogućava Tamna tema.

Imajte na umu da također aktivirate svaku drugu mogućnost štednje baterije, što znači da onemogućavate svoju lokaciju i neke procese u pozadini.

Sada kada ste aktivirali Dark mode, možete uživati u svom novom izgledu i, potencijalno, poboljšanom vijeku trajanja baterije. Dark mode automatski će se primijeniti na Googleove nativne aplikacije, uključujući Gmail, YouTube i Google Photos.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije