Curiosity došao do velikog otkrića: Ima li života na Crvenoj planeti?

Radiosarajevo.ba
Curiosity došao do velikog otkrića: Ima li života na Crvenoj planeti?
/ NASA
Pitanje da je život na Marsu moguć postavlja se već desetljećima, a nakon pronalaska vode u tekućem stanju na Crvenoj planeti, ova tema je postala sve učestalija.

Robotsko vozilo NASA-e Curiosity donijelo je nova saznanja koja su još više zaintrigirala naučnike i javnost.

Istraživači navode da je rover otkrio bor u krateru Gale starom 3.8 milijardi godina. U pitanju je element koji može utjecati na nastanak RNK, a samim time i na sintezu DNK.

Mjesto na kojem je bor otkriven ukazuje na nekadašnje postojanje podzemnih voda, pa tim istraživača smatra da postoji mogućnost da su vode u ovom krateru ponudile uvjete za nastavak života. 

"Kako element boraks ima bitnu ulogu u nastajanju RNK, pronalaženje bora na Marsu otvara mogućnost postojanja života na toj planeti", naveo je voditelj studije Patrick Gasda piše Sun.

"Bez RNK život nije moguć. Prisustvo bora nam govori da, ukoliko na Marsu ima organskih sastojaka, hemijske reakcije koje dovode do stvaranja RNK bi se lako mogle odviti".

Rover Curiosity bi također specijalnim kamerama mogao istražiti znakove života na Marsu, ukoliko ga ima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije