Čudo neviđeno: Krenuo kineski 5G pametni voz koji bez mašinovođe juri 350 km/h

Tanjug
Čudo neviđeno: Krenuo kineski 5G pametni voz koji bez mašinovođe juri 350 km/h

Polaskom G8811 "pametnog" voza koji ima 5G signal, bežično punjenje i inteligentnu rasvjetu a nema mašinovođu, Kina je svečano pustila u saobraćaj brzu prugu.

Ta linija vodi od Pekinga do Zhangjiakoua, grada u sjevernoj pokrajini Hebei, koji će zajedno s kineskom prijestolnicom biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. godine.

Kako je izvijestila agencija Xinhua, željeznička pruga duga 174 kilometara, dizajnirane maksimalne brzine od 350 km/h, smanjit će vrijeme putovanja između Pekinga i Zhangjiakoua, sa ranijih više od tri sata, na 47 minuta, što će olakšati međugradski saobraćaj. Duž pruge ima 10 stanica, a izgrađeno je i nekoliko podzemnih tunela.

Među prvim putnicima u "pametnom" vozu, čiji je polazak sa pekinške sjeverne železničke stanice u ponedeljak označio puštanje brze pruge u saobraćaj, nalazila se i Yang Yang, prva kineska olimpijska šampionka koja je osvojila dvije zlatne medalje u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama 2002. godine u Salt Lake Cityju.

Yang Yang (43), koja je sada predsjednica kineske Atletske komisije za zimsku olimpijadu, izjavila je za novinsku agenciju Xinhua da je brza pruga Peking-Zhangjiakou od izuzetnog značaja za pripremu zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2022, jer će doprinijeti poboljšanju efikasnosti njihovog rada i promociji zimskih sportova u Kini.

5G_voz_china_daily_02.jpeg - undefined

Foto: Xinhua

Gradnja ove brze željeznice trajala je oko četiri godine. Sportistima je u vozu na pruzi velike brzine Peking-Zhangjiakou na raspolaganju prostor za snowboarde i ostalu skijašku opremu.

Pokrenuta je takođe usluga e-karta koja putnicima omogućava da koriste svoje lične karte ili da skeniraju QR kodove za proveru autentičnosti, umjesto da čekaju u redu da bi kupili papirne vozne karte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije