Crna tačka na WhatsAppu: Zlonomjerni virus uzdrmao poznatu aplikaciju

Radiosarajevo.ba
Crna tačka na WhatsAppu: Zlonomjerni virus uzdrmao poznatu aplikaciju
/ Foto: androidpit.com
Korisnike WhatsAppa uznemirile su dvije poruke koje ruše aplikaciju i resetiraju mobitel. Iako u tekstu poruke jasno piše što će se dogoditi, mnogi i dalje podliježu prevari misleći da se radi o šali.

Potrebne su samo dvije poruke da se WhatsApp sruši, a možda i vaš uređaj. Niz nedavnih izvještaja pokazuje kako je, čini se, Facebookova aplikacija za razmjenu poruka žrtva zlonamjernog napada porukom-bombom koja može uzrokovati ne samo pad aplikacije, već i cijelog sistema Android.

Poput ostalih sličnih poruka, ove sadrže skrivene simbole u praznom prostoru poruke koji se ne vide. Ako dotaknete određeni dio teksta, aplikacija će proširiti ove simbole, što bi moglo uzrokovati preopterećenje aplikacije ili čak pad cijelog operacijskog sistema.

Do sada su identificirane najmanje dvije varijacije poruke-bombe - postoji jedna s crnom tačkom koja doslovno upozorava primatelje što će se dogoditi ako dotaknete tačku.

Misleći da se radi o šali, ljudi učine upravo to.

U tekstu druge piše: Ovo je vrlo zanimljivo s emojijima smiješnog lica, iako je malo vjerovatno da ćete se smijati kad se telefon uruši, piše Digital Trends.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije