Učenici iz BiH uspješno i brzo rješavaju informatičke zadatke

Radiosarajevo.ba
Učenici iz BiH uspješno i brzo rješavaju informatičke zadatke
Takmičenje Dabar Informatičar / Ta
Četvrto izborno takmičenje Dabar Informatičar je počelo u nedjelju 13. maja ove godine u kojem su učenici iz cijele Bosne i Hercegovine podjeljeni u četiri jakosne grupe.

Njih više od 600 će raditi zadatke različite težine vježbajući i pokazujući svoje vještine u rješavanju zadataka pomoću računara. Učenici će raditi zadatke različite težine tokom 15 u svojim školama pod rukovodstvom svojih nastavnika i profesora informatike.

Na otvorenju četvrtog izbornog takmičenja na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu u nedjelju 13. maja u naprednoj kategoriji učenik Admir Dervišević je osvojio prvo mjesto rješivši uspješno, i brzo, sve postavljene zadatke.

Dabar Informatičar izazov je prvi put održan u Litvaniji 2004. godine i od tada se održava svake godine u više od 50 zemalja svijeta, a od prije dvije godine i u Bosni i Hercegovini.

Izazov ima za cilj promociju Informatike u svakodnevnom životu, ali i predstavi Informatiku kao naučnu disciplinu najmlađima. Za Dabar Informatičar izazov nije potrebno nikakvo predznanje iz informatike. Izazov se organizira svake godine u novembru, a u Bosni i Hercegovini izazov je održan prvi put u maju i junu 2016. godine kao probni događaj, a dva zvanična takmičenja su održana u novembru 2016. i 2017 godine uz učešće ukupno 12.000 učenika.

Izazov se, u pravilu, održava pod nadzorom i uz pomoć nastavnika informatike u informatičkim salama u školi.

Ponuđeni zadaci na popularan način objašnjavaju, približavaju pa na kraju i testiraju znanja i vještine učesnika iz različitih oblasti informatike kao što su informacija i njena reprezentacija, algoritamsko i kompjutaciono razmišljanje, korišćenja aplikacija, strukture podataka, logičke zagonetke i igre, informatika i društvo.

Ta - undefined

Takmičenje Dabar Informatičar

Svi ovi zadaci su pristupačni svim učenicima, dobrim i manje dobrim, onim talentiranim i onima koji jednostavno samo žele naučiti nešto novo.

Osnovni cilj je promocija Informatike kao nauke i svi učesnici će se prije svega zabaviti, naučiti nešto novo i možda se pokazati i istaći među svojim vršnjacima.


Izazov se organizira za učenike osnovnih škola počev od trećeg razreda sve do maturanata u srednjim školama i ima različite nivoe za različite uzraste.

Poseban program za učenike učesnike izazova je prilika da tokom šest mjeseci kroz takmičenja i rješavanja zadataka nauče više o programiranju i algoritamskom rješavanju zadataka. Ovaj program predviđa održavanje šest izborni/kvalifikacionih i eliminacionih takmičenja od februara do jula.

Prvo u nizu takvo takmičenje, prvi kvalifikacioni krug, je održan za najbolje učenike s osnovnog Dabar Informatičar izazova održanog krajem prošle godine. Njih više od 1.500 je imalo priliku probati i jedan drukčiji izazov koji je više okrenut algoritmima i rješavanju problema. Više o rezultatima, učesnicima, programu Dabar informatičar izazova kao i izbornim i finalnim takmičenjima se može vidjeti na stranici finale2017.dabar-informaticar.ba.

Fondacija Talentium, uz nesebičnu podršku BIT alianse, organizira dodatnih šest krugova takmičenja s ciljem dalje popularizacije informatike i promoviranja najboljih učenika osnovnih i srednjih škola. Neki od njih će se kroz vježbe i dodatna takmičenja usavršavati i voditi ka usvajanju takmičarskih vještina i znanja.

Ove smotre znanja postepeno sve više postaju prava takmičenja sa zadacima programerskog i algoritamskog tipa.

Polufinale Dabar Informatičar izazova je zakazano za 9 juni. Veliko finale za one najbolje birajući medju njima pobjednike ukupnog takmičenja će se održati 7. jula ove godine. Fondacija Talentium je organizator i međunarodnog izazova iz matematike Klokan Matematičar u Bosni i Hercegovini koji je održan u martu u školama u BiH uz učešće oko 5.500 učenika. I ovaj izazov je prilika za popularizaciju matematike i nauke medju mladim ljudima pružajući im priliku za jedan drukčiji pristup učenju i razumjevanju uz zanimljive i zabavne sadržaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije