Caritas zaposlio dva robota koji pomažu osobama s invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Caritas zaposlio dva robota koji pomažu osobama s invaliditetom
Twitter / Robot za brigu EDAN
Caritasov dom za starije osobe u Garmisch-Partenkirchenu u Bavarskoj dobio je dva futuristička zaposlenika, robote za brigu EDAN-a i Rollin' Justina.

Dva specijalna robota dio su projekta SMiLE (Service Robotics for People in Life Situations with Restrictions, odnosno Uslužna robotika za ljude s ograničenjima). Projekat je država finansirala, a cilj mu je stvoriti različite koncepte sistema za pomoć ljudima s invaliditetom, kao i onima kojima je potrebna posebna njega.

EDAN je asistent za ljude s ograničenim kretanjem.

Riječ je o 220 kilograma teškom asistentu za kolica opremljenim robotskom rukom i dlanom s pet prstiju, kojim korisnik upravlja mišićnim signalima. EDAN ih prepoznaje pomoću sučelja opremljenog sa 16 elektromiografskih elektroda. Ovo znači da ljudi koji pate od atrofije mišića mogu kontrolirati kretanje kolica bez korištenja joysticka, dok robotska ruka dodatno olakšava njihove svakodnevne aktivnosti.

Rollin' Justin je humanoidni robot visine 1,91 metar.

Može se kretati potpuno autonomno, opremljen je pogonom s kotačićima, a s okolinom vrši interakciju pomoću dvije ruke s četiri prsta. Justin pomoću RGB-D kamera snima svoju okolinu u 3D-u kako bi se kretao nepoznatim i često mijenjanim prostorijama. Ova robotska platforma u razvoju je još od 2008., a njena primarna funkcija bila je asistencija astronautima.

Glavni cilj razvojnog tima bilo je stvoriti robota koji svoje zadatke može besprijekorno obavljati, a da pri tome ne predstavlja opasnost obližnjim pacijentima i osoblju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije