Incognito je maska koja blokira softver za prepoznavanje lica

Radiosarajevo.ba
Incognito je maska koja blokira softver za prepoznavanje lica
FOTO: Facebook / Maska Incognito

Tehnologija stalno napreduje i sve se više govori o problemu gubitka privatnosti svih nas, s obzirom na naš digitalni trag koji ostavljamo svakoga dana na internetu.

Prije smo se čudili tome što Google bilježi sve što smo ikada utipkali u tu tražilicu, ali nove tehnologije donose nove brige.

Međutim, poljska dizajnerica Ewa Nowak izradila je neobičan minimalistički nakit koji blokira takav softver, to jest onemogućuje mu da očita neke ključne tačke na vašem licu, koje su mu potrebne.

Maska Incognito - undefined

FOTO: Facebook: Maska Incognito

To je lagana metalna maska koju je nazvala prigodno Incognito.

Incognito maska za lice izrađena je od mesinga, ima tri dijela, dva kružna i jedan duguljasti, koji su međusobno povezani tankim žicama, a na lice ju stavljate poput naočala.

Dizajnerica Nowak je napisala: "Za testiranje sam koristila DeepFace algoritam koji koristi i Facebook i rezultati su pokazali da vas ova maska može vrlo jednostavno zaštititi od nadzornih kamera vani, ali i na društvenim mrežama. 

Maska Incognito - undefined

FOTO: Facebook: Maska Incognito

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije