Autor Witcher knjiga tuži kreatore Witcher igrica: "Bio sam pravo glup"

S. L.
Autor Witcher knjiga tuži kreatore Witcher igrica: "Bio sam pravo glup"
Foto: CD Projekt Red / Witcher

CD Projekt Red je poljski kreator popularnih i nagrađivanih Witcher igara.

Witcher 3, posljedna igrica u trilogiji, je bila najprodavanija igra godine u Velikoj Britaniji, najprodavanija igra sedmice prvi put u Japanu prodavši 67.385 kopija. Četiri miliona kopija Witcher 3 se prodalo u prve dvije sedmice odkad je puštena igra u prodaju, a studio CD Projekt Red je zaradio više od 63 miliona dolara u prvoj polovini 2015. Do 2017. godine prodato je više od 33 miliona igrica širom svijeta. Pored masovne prodaje, igra je proglašena igrom godine od raznih magazina, portala i kritičara primajući preko 800 nagrada.

Ipak, zbog ovog velikog uspjeha, Andžej Sapkovski, pisac fantastičnog serijala Witcher, traži da mu CD Projekt Red plate njegova autorska prava u količini od 16 miliona! Studio je, pak, objavio na svom websiteu da su njegovi zahtjevi neosnovani.

Advokati koji rade za Sapkovskog smatraju da ima velikih razlika u odnosu iznosa koji mu je studio platio za autorska prava i koliko je profitirano na osnovu autorskih prava - član 44. Poljskog zakona za autorska prava kaže da vlasnici autorskih prava mogu tražiti dodatni novac, ukoliko je "nadoknada kompenzirana autorima suviše niska u odnosu na koristi dobijene uz korištenje rada tog autora”. Advokati takođe smatraju da je dogovor između studija i pisca važio samo za prvu igricu u trilogiji, što CD Projekt Red poriče.

Eurogamer piše da je studio prišao Sapkovskom sa željom da prave igre na osnovu njegovih knjiga. Sapkovski je rekao Eurogameru prošle godine da su mu donijeli veliku vreću novca. Nije očekivao da će se igre proslaviti pa je odbio da prima postotak od profita igri, birajući “veliku vreću novca” s zadovoljstvom.

Tada je izjavio: “Bio sam glup da im prodam prava na sve. Ponudili su mi procent njihovih profita. Ja sam rekao, ‘Ne, neće biti nikakvog profita. Dajte mi odmah sve moje pare! Čitavu sumu.’ Bio sam glup. Bio sam glup što sam sve ostavio u njihovim rukama jer nisam vjerovao u njihov uspjeh. Ali, ko je znao da će biti toliko uspješni. Ja nisam.”

Sapkovski sada vrši pritisak na studio da mu plate više dok njegovi advokati citiraju dijelove zakona u njegovu korist. Cilj autora i studija je da se navodno sve riješi da prijatan način i da se ničiji ugledi ne smanje. CD Projekt Red je objavio na svom websiteu: “Volja kompanije je da održi dobre odnose s autorima radova koji su inspirisali kreacije CD Projekt Red-a. U skladu s tim, odbor će se zalagati za mirno rješavanje ove situacije. Međutim, svako rješenje mora poštovati već postojeće ugovore i prethodno izražene namjere dvaju strana.”

Advokati Sapkovskog su dali 19. oktobar kao rok za pregovaranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije