Opala prodaja iPhonea, porasli prihodi i dobit

Radiosarajevo.ba
Opala prodaja iPhonea, porasli prihodi i dobit
Apple je u periodu od tri mjeseca ove godine prodao manje iPhonea nego u istom periodu prošle godine, objavila je kompanija predstavivši svoje najnovije rezultate.

Apple je, naime, u proteklom tromjesečju prodao 50,76 miliona iPhonea, manje nego što su očekivali analitičari i manje nego u istom tromjesečju prošle godine kada je prodano 51,19 miliona iPhonea. Ovo predstavlja pad od jedan posto u odnosu na prošlu godinu, prenosi BBC.

Apple je u prvom tromjesečju ove godine ostvario prihode od 52,9 milijardi dolara odnosno, 4,6 posto više nego u istom periodu prošle godine. Dionice kompanije našle su se pod pritiskom zbog neočekivanog pada prodaje iPhonea.

Prema poslovnom izvještajima, čista dobit Applea iznosila je u proteklom tromjesečju 11,03 milijarde dolara, što je 4,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Međutim, zbog pada prodaje pametnih telefona, cijena dionice Applea je u produženom trgovanju na Wall Streetu pala za blizu dva posto.

S druge strane, brine i pad prihoda od prodaje u Velikoj Kini, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće Appleovo tržište nakon američkog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije